Mexicaan

Deze man wordt uit wraak keer op keer doodverklaard bij terroristische aanslagen

Wat als je na een terroristische aanslag in het lijstje van slachtoffers je eigen foto voorbij ziet komen in het wereldnieuws? Het overkwam een Mexicaanse man niet één keer, maar meerdere keren in een paar maanden tijd.

Na de aanslagen op het vliegveld in Istanbul, bij de vliegtuigcrash van EgyptAir én bij de schietpartij in een nachtclub in Orlando dook zijn foto op. En ook op sociale media ging zijn gezicht na andere rampen en aanslagen hard rond.

En dat terwijl de man springlevend en niet eens in de buurt van de aanslagen was. Maar wie hij dan was, bleef een mysterie.

Totdat de Franse nieuwszender France24 op onderzoek uitging. Zij zochten contact met de twitteraars die zeiden dat de man een familielid en slachtoffer van de aanslagen was.

Een van de tweets

De twitteraars, ook uit Mexico, zeiden allemaal hetzelfde. De man op de foto heeft hen belazerd en dit is hun wraak.

Een van hen zei: "Vroeger waren we bevriend maar hij is geld verschuldigd aan minstens vier mensen die ik ken. Er loopt al een rechtszaak, maar die duurt erg lang. Hij heeft ons nog steeds niet terugbetaald, dus hebben we voor straf zijn foto maar online gezet. Ons doel is om zijn reputatie te verpesten doordat heel de wereld zijn gezicht kent."

Ook heeft France24 de man in kwestie om een reactie gevraagd. Hij zegt dat het begon als een flauwe grap na een conflict. Omdat er volgens hem in Mexico niets gedaan wordt als je aangifte doet van zo'n soort incident, heeft-ie het maar gelaten.

"Mijn foto staat nu in verschillende verhalen die veel gedeeld zijn op Twitter. Ik heb nieuwsmedia zoals de BBC en The New York Times gevraagd om mijn foto te verwijderen maar ik heb nooit een reactie gehad."

Een van de tweets

The New York Times plaatste na de schietpartij in Orlando een filmpje met foto's van slachtoffers. Aan het einde van het filmpje is te zien dat één foto verwijderd is vanwege twijfels aan de echtheid.

Deel artikel: