In steeds meer Europese landen lijkt 't erop dat de dienstplicht weer wordt ingevoerd. Dat komt volgens Trouw door toenemende agressie uit Rusland. Zweedse jongeren moeten binnenkort waarschijnlijk weer opdraven, in Litouwen moet dat al sinds vorig jaar en ook in Duitsland, Polen en Frankrijk wordt erover gepraat.
In Nederland voelt 't CDA er ook wel wat voor, zei CDA-leider Sybrand Buma twee maanden geleden. In een wereld waar 'jongeren' vooral aan zichzelf en het percentage batterij op hun telefoon denken, zou de dienstplicht volgens hem niet misstaan.
Twee militairen die we destijds spraken, zijn het daar mee eens. We vroegen ze wat je ervan zou leren als je zes maanden of een jaar zou meedraaien in het leger.
"Schrijf dit maar op", zegt Michael (30). "Discipline. Respect. Samenwerking. Doorzettingsvermogen. Netheid. Orde." Hij werkt inmiddels niet meer bij Defensie, maar meldde zich toen hij 18 was vrijwillig aan en werd in 2009 uitgezonden naar Afghanistan.
"Het is belangrijk dat de jeugd weer weet wat werken is. Als je de hele dag maar wat rondhangt, heb je daar natuurlijk geen enkel besef van. In het leger is dat wel anders."
Niet goed betekent: opnieuw. Zo weet je wat er van je wordt verwacht.
"Tijdens de opleiding gooien ze je om 05.45 uur uit bed. Met z'n allen. Dan was en scheer je je, ga je eten en kom je terug op je kamer. Dan begint het: onderhoud. Je kamer, je kast, alles moet netjes zijn. Je kleren vouw je netjes op, mesbreed. Dat wil zeggen: alles heeft hetzelfde formaat, zo breed als je mes."
"Nergens ligt stof. Alle plinten zijn schoon, je dweilt, maakt je bed allemaal hetzelfde op. Als het tijd is: kamerinspectie. De sergeant controleert dan met z'n vinger of alles schoon is en gooit z'n baret over de grond om te checken of je goed hebt gedweild. Niet goed betekent: opnieuw, zo weet je heel goed wat er van je wordt verwacht."
Bas, ook 30, werd drie keer uitgezonden, naar Irak en twee keer naar Afghanistan. "Als je ziet hoe de jeugd kan zijn, niet allemaal natuurlijk, die hangen liever op de bank, terwijl je ook aan jezelf kunt werken. Zowel fysiek als mentaal. Dat is het leger: werken aan jezelf."
"Als je in het leger gaat, leer je weer het belang in te zien van sommige dingen. Respect voor anderen, netjes zijn, op tijd komen, samenwerken. Dat is waar het bij Defensie om draait. En je krijgt verantwoordelijkheid voor bepaalde dingen. Je zorgt voor je eigen spullen, krijgt niet zomaar iets nieuws."
In het leger draait het om elkaar, niet om jezelf.
"Bovendien ben je altijd met een groep en daar ben je verantwoordelijk voor. Bij sommigen draait het leven alleen maar om zichzelf, dat is in het leger absoluut niet zo. Daar draait het om de groep: je bent zo sterk als het zwakste lid."
"Zelf merk ik bijvoorbeeld dat ik, doordat ik bij Defensie werk, heel gestructureerd ben in het dagelijks leven. Ik zet dingen klaar als ik weet dat ik spullen later die dag nog nodig heb. En ik heb respect, voor mezelf, maar ook voor mijn omgeving. Als je dat hebt, word je zelf ook gerespecteerd."