IJslandsupporters op de tribunes tijdens het EK 2016

'We verkochten bijna 1000 procent meer IJslandshirts dan normaal'

IJslandshirtje kopen? Dan ben je nu te laat. Door de onverwacht goede prestaties van het land schoot de vraag naar IJslandse voetbalshirts omhoog. De leverancier zag dit niet aankomen, waardoor de shirtjes van IJsland wereldwijd volledig zijn uitverkocht. Nieuwe fans moeten nu twee weken wachten.

Danny Fish van Unisportstore: "Tijdens Engeland-IJsland vlogen de shirts de deur uit. 5 minuten na de wedstrijd waren we uitverkocht." Ook bij Subside Sports kun je het gewilde shirt niet krijgen. Marketingmanager Ad den Hollander: "Na de wedstrijd afgelopen maandag lag onze site bijna plat."

En fans zijn er, ook in Nederland. Richard van der Burg van webwinkel Voetbalshop: "Het is bizar. We hebben bijna 1000 procent meer IJslandshirts verkocht dan normaal."

Deze fan lijkt niet onder de schaarste te lijden

Ook de verkoop van Belgische tenues gaat als een speer. "We hadden wel verwacht dat België het goed zou doen", zegt Den Hollander. "Maar we verkopen nu zo veel, dat we het mislopen van de Oranjeshirts bijna hebben gecompenseerd."

Who's On Fire?

Goed verkopende individuele spelers zijn de nu gestopte Zweed Zlatan Ibrahimović, de Portugese wereldster Christano Ronaldo en de Duitser Thomas Müller. Maar er is natuurlijk één man die dit EK domineert: Will Grigg.

Danny Fish: "Van tevoren waren er al nauwelijks Noord-Ierse shirts te krijgen, laat staan die van Will Grigg. In het begin viel zijn naam nog bij te drukken, maar we waren snel uitverkocht. Dit had niemand verwacht." Grigg speelde het hele toernooi overigens niet.

Will Grigg tijdens de kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland

Andere populaire namen waren beter te voorspellen. "Belgische sterspelers als De Bruyne en Hazard doen het goed", zegt Van der Burg. "Alle spelers die in de Eredivisie spelen of speelden ook. Bij de Belgen zijn dit Mertens, Vertonghen en Alderweireld."

Na zijn eerste goal voor Italië schoot de verkoop van Pelle omhoog. En Ajacied Milik ging na zijn goal voor Polen ook vaker over de toonbank.

Deel artikel: