Wekdienst van donderdag 30 juni: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Vandaag af en toe regen, aan het eind van de middag wordt het droger. Het is vandaag maximaal 21 graden.

Wat heb je gemist...

Veel mbo'ers switchen van school vanwege de hoge studiekosten. Een derde van de ouders met minder geld laat hun kinderen liever een goedkopere opleiding doen of naar een school gaan die dichterbij is, schrijft de Volkskrant. Minister Bussemaker maakt zich zorgen - en komt eind dit jaar met een plan om ouders die het niet kunnen betalen, te helpen.

De organisatie achter de Oscars gaat na grote kritiek iets doen aan diversiteit. Dit jaar waren er alleen maar blanke acteurs en actrices genomineerd. Voor komend jaar heeft de organisatie een recordaantal mensen uitgenodigd om lid te worden, en een groot deel daarvan hoort bij een minderheid. Presentator Chris Rock was dit jaar ook al erg kritisch in zijn openingswoorden tijdens de Oscar-uitreiking.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Het aantal zelfdodingen in Nederland is nog nooit zo hoog geweest. Vorig jaar beroofden 1871 mensen zichzelf van het leven, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Dat aantal was nog nooit zo hoog, maar als percentage van de bevolking was het in de jaren 70 en 80 nog erger. De stijging van het aantal zelfdodingen is in 2007 ingezet. De stijging was het hoogst onder mannen tussen de 20 en 30 en bij 60-plussers.

Verder vandaag...

Zwaait Nederland na een half jaar af als voorzitter van de EU. Onder het Nederlandse voorzitterschap werd er een vluchtelingendeal gesloten met Turkije, maar kreeg de EU ook de brexit te verwerken. Ook is het een belangrijke dag in het proces rond de Decembermoorden in Suriname. Vandaag zou het OM met de strafeis tegen de verdachten komen, ook die tegen president Bouterse. Maar die wil een einde maken aan het proces, volgens hem vanwege de staatsveiligheid.

Fijne dag!

Deel artikel: