Istanbul na de aanslag

Wekdienst van woensdag 29 juni: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, de buien trekken weg en de zon gaat vandaag schijnen. Het wordt 18 tot 21 graden.

Wat heb je gemist?

Het dodental van de aanslag gisteravond op de internationale luchthaven bij Istanbul is opgelopen tot 39. Daar zitten ook de drie terroristen bij die zichzelf opbliezen. Bijna 150 mensen raakten gewond. Gevreesd wordt dat een aantal van hen aan hun verwondingen zullen overlijden. De Turkse premier Yildirim zei bij een bezoek aan de luchthaven dat er aanwijzingen zijn dat de aanslag door IS is gepleegd. Wat die aanwijzingen zijn, zei hij niet.

Gewonden worden afgevoerd van luchthaven Istanbul

De Europese leiders hebben het de Britse premier David Cameron niet makkelijk gemaakt tijdens de top in Brussel. Maar hij kreeg wel waarvoor hij was gekomen, namelijk meer tijd. De onderhandelingen over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie beginnen pas na de zomer. Na de bijeenkomst stond de ietwat bedroefde Britse leider voor het laatst de EU-pers te woord. Hij sprak van een positief en constructief gesprek over de toekomst van de verhoudingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Hij zei dat zijn land zich niet van Europa zal afkeren, maar de banden zo veel mogelijk zal aanhalen.

"De coalitie is een ramp voor Nederland", klonk het vrolijk tijdens de jaarlijkse borrel voor Kamerleden van de PvdA en VVD in Den Haag. PvdA-leider Samsom zong daar dinsdag een lied over de regering en zijn conclusie is helder: "het is allemaal de schuld van Diederik". Dat is te zien in een opname van het liedje die via de Telegraaf naar buiten is gekomen. Ook zijn partijgenoten moeten het ontgelden: "Bij jullie (VVD) wordt altijd gelachen bij ons nooit, want Jan Vos heeft op tv de boel verklooid. De zieken zijn de klos met die Van Rijn, en Jetta doet de ouderen dagelijks pijn."

Verder vandaag...

Kiki Bertens en Robin Haase komen vandaag in actie voor hun tweede partij op Wimbledon. Ook stemt de VN over het voorstel van Italië en Nederland om een zetel in de Veiligheidsraad te delen.

Fijne dag!

Deel artikel: