...and carry on, de dag na het brexit-referendum. De slogan verwijst naar Britse propagandaposters uit de Tweede Wereldoorlog waarmee de regering het volk wilde geruststellen in de moeilijke tijden

'Ik ben ongelofelijk boos en depressief door de brexit'

In een poging nog iets te veranderen aan de brexit-uitslag van gisteren is een petitie gestart. Dat leverde in een dag tijd al meer dan anderhalf miljoen ondertekenaars op, waaronder Ciaran Roberts (30). Sam Brown (23) twijfelt daarentegen nog of hij de petitie gaat ondertekenen, ondanks dat hij voor bremain stemde.

Na de uitslag bleek al snel dat het vooral de Britse jongeren zijn die juist bij de EU willen blijven: "Toen ik het nieuws van de brexit vrijdag hoorde moest ik eerst huilen", zegt Ciaran, een schrijfster uit Yorkshire. "Ik had ook maar twee uur geslapen dus ik was niet helemaal stabiel, maar toch. Ik heb me de hele dag depressief gevoeld."

Ciaran

"Ik weet niet of de petitie iets helpt, maar het is tenminste iets. Er was zo'n klein verschil tussen blijven en vertrekken uit de EU dat ik vind dat de stemming opnieuw moet. Bovendien moeten meer Britten naar de stembus gaan."

Als Groot-Brittannië daadwerkelijk de EU verlaat wil ik met liefde ergens anders gaan wonen.

Ciaran

"Ik zie mezelf meer als Europees dan als Brits", zegt Ciaran. "Ik heb bijvoorbeeld in Polen gewoond en geef mensen les die Engels als tweede taal leren. Ik heb het nooit zo gehad op de Britten die zichzelf zo fantastisch vinden. Als Groot-Brittannië daadwerkelijk de EU verlaat, wil ik met liefde ergens anders gaan wonen, bijvoorbeeld in Schotland als zij zich afsplitsen om toch bij de EU te kunnen blijven."

Sam

Sam is een van de vele andere jongeren die donderdag voor bremain stemde. Maar of hij de petitie gaat ondertekenen weet hij niet zeker. "We hebben er als natie voor gekozen om te vertrekken dus daar moeten we dan maar accepteren", stelt Sam. "We moeten er het beste van maken."

Het voelt alsof ik opgesloten zit op dit eiland.

Sam

Sam denkt daarom ook niet dat een tweede referendum een goede oplossing is voor een brexit. "Het bremain-kamp gaat op hun beurt dan misschien wel zeggen dat die uitslag ook niet telt. En dan komen we in een vicieuze cirkel."

Helemaal zeker dat hij zijn handtekening niet gaat zetten is Sam dan ook weer niet: "Het voelt nu alsof ik opgesloten zit op een eiland. Dus ik denk dat het uiteindelijk beter is om te zeggen dat je er alles aan hebt gedaan."

Deel artikel: