De kleding van Project KOVR moet je data beschermen.

Deze jas beschermt je persoonlijke data

Je telefoon zendt de hele tijd gegevens uit, ook als-ie uit staat. En je zendt nog meer informatie over jezelf de wereld in, zonder dat je het misschien weet: de gegevens op je paspoort, ov-chipkaart, je bankpassen zijn allemaal te scannen, skimmen of te kopiëren.

Lukt het deze tas en jas om die informatiestroom van persoonlijke data tegen te houden?

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Infosfeer

De jas en tas zijn een afstudeerproject van Leon Baauw en Marcha Schagen. "Je hebt de biosfeer, zeg maar de aarde", zegt Leon. "Maar je hebt daaromheen inmiddels ook de infosfeer: en constante stroom van digitale informatie die zich via radiogolven verplaatst."

Baauw wil met dit afstudeerproject aan de Willem de Kooning Academie een draagbare tegenbeweging starten, om je een keuze te geven om je privacy beter te beschermen. Want hoe meer we met digitale informatie werken, hoe groter de kans is, dat die misbruikt wordt.

Keuze

Je kunt bijna niet meer aan die digitale netwerken ontsnappen. Leon wil je met project KOVR een keuze geven.

De producten zijn gemaakt van een roestvrijstalen karkas met daaromheen polyester en meer lagen metaal die die de radiogolven tegenhouden. Draag je je telefoon daaronder, dan heb je geen bereik. Het zwarte vakje aan de voorkant is van ander materiaal, een stof die wel signalen door laat. Stop je je telefoon in het vakje, dan heb je wel ontvangst.

"Je hebt aan de ene kant de mogelijkheid om jezelf en de producten die je mee hebt te beschermen. En aan de andere kant ook de keuze om bereikbaar te zijn."

Ben je al gehackt?

"Een origineel project en je geeft aan dat er een gevaar is", zegt René Glas, universitair docent nieuwe media en digitale cultuur aan de Universiteit van Utrecht. Bedrijven spelen daar handig op in. Er zijn al portemonnees te koop met een ingebouwde technologie die je RFID-chip beschermt.

Je kan de gegevens die daarop staan van zo’n pas halen en daarmee je pas klonen. "Maar het is een groter gevaar dat mensen al hun foto’s op Facebook zetten, dan dat hun pasje uitgelezen wordt door een man met een hoody in de trein."

Leon geeft toe dat het een beetje op die angst inhaakt. "Maar aan de andere kant moet er een vorm van bescherming zijn. Misschien is het over een paar jaar heel gewoon om jezelf te beschermen."

Het zwarte vakje laat wél radiogolven door

Unisex

Leon ontwerpt de tas samen met performance- en modekunstenaar Marcha Schagen. "We willen gewoon een heel toffe jas maken die iedereen aankan." Of de jas binnenkort in de winkel hangt, is nog even afwachten. "We gaan nu een kleine oplage ontwikkelen en dan kijken we verder, maar dat zou wel heel mooi zijn. Dat iets aan de ene kant een filosofische gedachte heeft met een heel praktische uitwerking."

Dat vindt René wel heel sterk. "Kunstenaars die kritisch naar nieuwe media kijken. Het laat je nadenken over dat we de hele tijd in connectie staan met onzichtbare netwerken. Je pasjes zijn ook niet alleen maar plastic kaartjes."

Deel artikel: