Georgie (l) en Matte

Brexit: wat stemmen jonge Britten in Nederland?

Ook in Nederland kunnen mensen met de Britse nationaliteit stemmen in het referendum over het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië.

Wij spraken jonge Britten die in Nederland studeren of ze dat ook hebben gedaan en waarom wel/niet.

Georgie Olivier (23) heeft 'remain' gestemd. Zij vindt dat Groot-Brittannië in de EU moet blijven.

Georgie Olivier

Haar keuze is gebaseerd op common sense, zegt ze. "Als we uit de EU stappen, verliezen we de macht om mee te beslissen over het beleid in de EU, maar we hebben de EU nog steeds nodig."

Zij denkt dus dat het slecht kan uitpakken voor Groot-Brittannië als ze niet meer kunnen meebeslissen over regels die in Brussel gemaakt worden, terwijl het land nog wel afhankelijk is van deze regels.

Wij zijn echt niet zó belangrijk.

Georgie Olivier

Georgie vindt dat het 'leave camp' geen goede argumenten brengt. "Leave geeft geen details voor een plan. Ze zeggen alleen dat alles wel goedkomt met Groot-Brittannië als we uit de EU stappen, maar ze geven geen argumenten."

"Groot-Brittannië is een geweldig land en we zijn overduidelijk beter dan Europa" zijn dingen die ze vaak hoort van voorstanders van een brexit. En daar stoort ze zich aan. "Dit is een eeuwenoude mentaliteit. We zijn echt niet zó belangrijk."

Voor Georgie zelf zou een brexit ook wel eens vervelende gevolgen kunnen hebben. Ze zegt dat het nog steeds erg onzeker is wat de gevolgen zullen zijn voor Britten die in het buitenland wonen, maar vreest het ergste.

"Het zal lastiger worden om op en neer te reizen tussen Nederland en Groot-Brittannië. Zal ik überhaupt nog wel het recht hebben om hier te wonen?"

Matt Leaver

Matt (34) is het deels met Georgie eens. Hij heeft ook 'remain' gestemd.

Matt zegt dat hij de politici die vóór een brexit zijn niet mag. "Hun politieke standpunten en waarden staan me niet aan. Ze promoten isolationisme en zijn té nationalistisch."

Matt denkt niet dat het met arrogantie te maken heeft. "Ik denk niet dat het leave-kamp vindt dat Groot-Brittannië te goed is voor de EU. Sommige mensen vinden de EU niet slecht maar zijn het niet eens met de manier waarop de EU bestuurd wordt en de regels die eraan verbonden zitten."

Vóór een brexit stemmen zou hypocriet zijn.

Matt Leaver

Matt en Georgie zijn het er wel over eens dat immigratie een belangrijk argument is van de pro-brexit stemmers. Georgie zegt dat veel mensen bang zijn dat immigranten banen zullen inpikken, terwijl anderen juist inzien dat we de plicht hebben om deze mensen een veilig thuis te bieden.

Matt zegt dat hij zelf een migrant is en het belangrijk vindt om zich welkom te voelen in een ander land. "Vóór een brexit stemmen zou hypocriet zijn." Ook zegt-ie dat het zijn leven ingewikkelder kan maken. "Het zou zomaar eens een stuk duurder kunnen worden om hier te studeren en moeilijker om hier te werken."

Waar jonge mensen kansen zien, zien ouderen juist dreiging. Zeker als het gaat om immigratie.

Matt Leaver

Ook denken Georgie en Matt allebei dat er grote verschillen zijn tussen ouderen en jongeren in dit referendum. Matt: "Waar jonge mensen kansen zien, zien ouderen juist dreiging. Zeker als het gaat om immigratie."

Georgie voegt toe dat jongeren meer geneigd zijn zich te informeren over de situatie dan ouderen. "Ouderen zien en lezen vaak dezelfde informatie en vertrouwen hierop, terwijl jongeren vaker verschillende bronnen raadplegen."

Niet iedere Brit in Nederland vond het overigens belangrijk vandaag zijn stem te laten horen. Milo (28) heeft vandaag niet gestemd. "Ik woon nu niet in Groot-Brittannië en ben voorlopig ook niet van plan om terug te gaan. Daarom vond ik het niet gepast te stemmen."

Deel artikel: