Johnny de vluchtelingenjager

Premiejager Johnny stelt vluchtelingenprobleem aan de kaak

Vaste prik op de late avond: reality-series van pandjesbazen, repo-mannen en premiejagers op televisie. In Frankrijk zit daar nu ook een vluchtelingenjager tussen. Johnny 'chasseur de migrants', jaagt op de illegalen die Europa overstromen. Zo lijkt het tenminste, Johnny is namelijk een actie van Artsen zonder Grenzen.

Johnny Hunter is een webserie van zes afleveringen. In de show gaat Johnny met geweren en jagersmessen op jacht naar migranten.

De doktersorganisatie steekt op die manier de draak met Europa's aanpak van het vluchtelingenprobleem. Die is volgens Artsen zonder Grenzen overtrokken. Er kwamen vorig jaar één miljoen vluchtelingen naar de EU, op een inwoneraantal van 500 miljoen is dat ongeveer 0,2 procent van de bevolking.

In andere delen van de wereld is het vluchtelingenprobleem vele malen groter, stelt de organisatie. In Libanon zijn er 1,2 miljoen vluchtelingen op een bevolking van 4 miljoen. Op Twitter roept de organisatie Fransen op vooral géén Johnny te worden: #JeNeSuisPasJohnny, "Ik ben geen Johnny".

Artsen zonder Grenzen weigert sinds vorige week steun van de EU en afzonderlijke lidstaten, om te protesteren tegen het Europese vluchtelingenbeleid. De dokters zijn vooral woest over de Turkije-deal.

Daarin staat onder meer dat de EU bijdraagt aan de opvang in Turkije van zo'n drie miljoen Syrische vluchtelingen. AzG ziet dat vooral als een beloning voor het tegenhouden door Turkije van vluchtelingen die naar Europa willen.

Deel artikel: