Flat

Berlijners willen af van 'macabere' muurschildering

Bewoners van een flat in Berlijn zijn geschrokken van een macaber kunstwerk. Op hun 42 meter hoge gebouw staat een muurschildering van een bebloed meisje in een witte jurk. Ze kijkt naar een lichaam dat aan een boom is gebonden, doorstoken met pijlen.

Volgens de kunstenaar symboliseert zijn werk de vluchtelingencrisis.

Oordeel zelf: past dit in het straatbeeld of niet?

De buurtvereniging I Love Tegel is een handtekeningenactie tegen het kunstwerk gestart. De bloederige muurschildering hoort volgens de bewoners niet zo groot op de flat. Zeker omdat die direct naast een kinderopvang staat.

Buurtbewoners uiten hun ongenoegen op Facebook

Ander puntje: vlak bij het gebouw komt binnenkort ook een vluchtelingenopvang. "Daar wonen straks mensen die voor oorlog zijn gevlucht en verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt. Daar past zo’n afbeelding niet bij", zegt buurtvertegenwoordiger Felix Schönebeck in Tagesspiegel.

Alia van 20 woont zelf in de beschilderde flat en vond de muurschildering in eerste instantie mooi, tot ze 'm wat beter bekeek. "Het is eigenlijk best afschrikwekkend, zeker voor kinderen. Om de hoek zit een speeltuin, dus ik weet niet of dit nu een goede plek is."

Alia (links)

Toch neemt niet iedereen aanstoot aan de schildering. Zo is Alia's oudere buurtgenoot Ilse (80) een stuk positiever. "Het geeft de buurt tenminste nog een klein beetje kleur. De gebouwen zijn hier zo kaal en grijs."

Ilse

Kunstenaar Gonzalo Borondo is verantwoordelijk voor het kunstwerk. Hij maakte in vele andere steden schilderingen, vaak in dezelfde stijl. Zelf zegt de kunstenaar dat het werk hoop moet geven omdat het doorboorde lichaam rechtop staat en sterk is.

Deel artikel: