Kan uitgezette Eduard (17) zijn diploma nog ophalen?

Eduard Kechyan (17) studeerde met een 7,95 bijna cum laude af, haalde het hoogste cijfer voor Nederlands van zijn jaar, maar nog voordat hij zijn vmbo-diploma van het Guido de Brès in Amersfoort kon ophalen, werd hij uitgezet naar Armenië, zijn land van herkomst. In plaats van een mbo-opleiding wacht nu de dienstplicht voor Eduard", zegt zijn mentor Reinoud van der Linden.

Van der Linden is daarom een petitie gestart om Eduard terug naar Nederland te krijgen. "Om zijn diploma op te halen en zijn leven hier voort te zetten. Hij heeft niks in Armenië." De teller van de petitie staat momenteel op ongeveer 24.000. "Als we 40.000 handtekeningen hebben, bied ik ze aan in Den Haag, aan staatssecretaris Dijkhoff (Immigratie) en minister Dekker (Onderwijs)."

In een reactie laat het ministerie van Veiligheid en Justitie, waar de zaak onder valt, dat er "zorgvuldige procedures" zijn gevolgd. "In deze procedures wordt beoordeeld of iemand recht heeft op verblijf in Nederland. Als dat niet het geval is, dan is vertrek aan de orde en dat is in dit geval ook gebeurd." Wel heeft de Dienst Terugkeer en Vertrek inmiddels aan de school van Eduard aangeboden om zijn diploma naar Armenië te brengen.

Maar dat is niet voldoende voor Van der Linden. Met zijn petitie probeert de mentor zoveel mogelijk aandacht te krijgen voor zijn mentorleerling. "En voor andere asielzoekers en vluchtelingen die in uitzichtloze situaties verkeren. Dit is toch niet hoe wij met mensen omgaan?"

Armenië een veilig land

Afgelopen week werd het gezin opgehaald, zij waren niet vrijwillig vertrokken. Een andere bewoner van het azc maakte een foto, waarop te zien is hoe de vader van Eduard geboeid werd afgevoerd. Toen Van der Linden dat zag, wist hij dat dit het moment was om aandacht te vragen voor Eduard zijn zaak. "De foto werd veel gedeeld."

Armenië wordt als veilig land gezien, en dus krijgen Eduard en zijn familie geen permanente verblijfsvergunning. Eduard's vader vroeg zes jaar geleden samen met de toen 11-jarige Eduard politiek asiel aan in Nederland. Zijn vader had zich kritisch uitgelaten over het Armeense regime, waarna hij zich niet meer veilig voelde in Armenië. Zijn vrouw en moeder volgden later. In Nederland werd Eduard's zusje geboren en een jaar geleden kreeg de familie te horen dat ze geen verblijfsvergunning kregen.

De mentor heeft zijn voormalig leerling niet meer gesproken. "Alleen indirect en zeer sporadisch heb ik via WhatsApp contact met de familie. Maar het gaat niet goed met hem. Hij is licht autistisch, zo'n nieuwe omgeving is niet goed voor hem." Eduard en zijn familie verblijven momenteel bij vrienden in Armenië. "Ze hebben daar niks meer, niet eens een huis."

Dienstplicht

Als Eduard 18 wordt, moet hij het leger in, zegt Van der Linden. "Daar is er nog dienstplicht. Dat overleeft een jongen als Eduard niet."

Ook is hij, en de familie, bang dat ze alsnog vervolgd worden doordat zij zich jaren geleden kritisch hebben uitgelaten over het regime. "Ik hoop ook dat zij niet in de problemen komen door mijn actie hier, als ze toch niet terug mogen keren", aldus de mentor.

Die kans zit er namelijk best in, weet ook Van der Linden. "Maar ik wil er gewoon alles aan gedaan hebben om Eduard en zijn familie terug te krijgen naar Nederland."

Deel artikel: