Hoe is het om als EHBO'er op een festival te werken?

Het Rode Kruis begint een campagne om mensen beter voorbereid naar een festival te laten gaan. Want van schaafwonden tot mensen die compleet 'out' gaan: hun EHBO-vrijwilligers maken op zo'n festival heel wat mee.

Wat komt er zoal op je af op een festivaldag en waar moet je rekening mee houden? We vroegen het drie jonge EHBO'ers.

Jan: ik moest iemand reanimeren

"We beginnen 's ochtends met bespreken hoe het terrein in elkaar zit en hoe de slachtoffers het beste naar de posten kunnen worden gebracht. De rest van de dag lopen we rond en letten we op het gedrag van mensen. Kunnen ze nog rechtop staan of voor zichzelf zorgen? Zo niet, dan brengen we ze naar de post", vertelt de 21-jarige Jan Out, die dit weekend werkte op het Lakeside Festival in Alphen aan den Rijn.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

"Wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt? Dat is toch wel een reanimatie die ik moest doen. Of een jongen die door een overdosis aan ketamine afgevoerd moest worden in een ambulance. Dat blijft impact hebben. Ik zeg zelf altijd: ik hoop niet dat iemand valt, maar als diegene valt hoop ik wel dat ik er bij ben."

"Het zou goed zijn als de festivalgangers iemand bij zich hebben waar ze op terug kunnen vallen, zodat iemand niet alleen is als er iets mis gaat. Dit zien we nog te vaak niet goed gaan. Ik vind het niet jammer dat ik niet zelf met een biertje kan gaan dansen. Ik vind dit het leukste om te doen en probeer tussendoor lekker mee te luisteren naar de muziek."

Fauve: ik moest jongeren platleggen en in isolatiedekens wikkelen

"Ik maak best bizarre dingen mee. Vorige week op Pinkpop bijvoorbeeld, was er een groep jongeren die dachten dat ze een joint hadden gerookt. Maar het bleek een ander soort drugs: ze waren helemaal van de wereld. We moesten ze platleggen en inwikkelen in isolatiedekens. Best heftig, vooral omdat je contact met hen moet blijven houden."

"Ik plak veel pleisters bij blaarbehandelingen. Maar ik kom ook verstuikte enkels tegen of moet mensen afkoelen met icepacks onder de oksels na een hitteberoerte. Ik heb nog niemand hoeven reanimeren, maar ik heb er vertrouwen in dat ik goed zou kunnen handelen in zo'n situatie."

"We komen ook andere dingen tegen: zo kwam er tijdens Pinkpop een meisje van 11 naar ons toe, die graag een vrouw wilde spreken. Ze was voor het eerst ongesteld geworden. Dat is wel heel schattig. Ik benader een festival wel anders als ik aan het werk moet: je hebt gewoon een taak. Je moet echt willen helpen, niet alleen gratis een festival meemaken."

Niels: de sfeer is altijd goed

"Het leukste aan mijn werk vind ik dat er altijd een leuke sfeer hangt. Mensen vieren feest, en voor ons is dat heel leuk om erbij te zijn. Over het algemeen weten mensen wel hoever ze moeten gaan en stoppen ze op tijd. Soms is het warm en drinken mensen niet genoeg water, dan dienen we vocht toe of laten ze slapen. Verder plakken we voornamelijk pleisters, of verbinden we mensen die in glas zijn gaan staan of gestruikeld zijn."

"Ik heb wel eens een reanimatie meegemaakt. Dat kan natuurlijk overal gebeuren los van drank of drugs, maar dat blijft je wel bij. Zelf loop ik liever op de achtergrond rond op een evenement dan op de voorgrond. Maar als het even rustig is dan staan wij ook wel eens te genieten van een artiest. Uiteindelijk hoop ik dat de bezoekers een leuke avond hebben, dan heb ik dat ook."

Deel artikel: