Urk heeft een geheimpje met regisseur Christopher Nolan

Urkers weten iets wat niemand nog mag weten. Namelijk wanneer regisseur Christopher Nolan (bekend van onder meer de Batman-films) scènes draait voor zijn film Dunkirk, maar niemand mag of wil dat zeggen. Veel betrokkenen bij de opnames hebben een geheimhoudingsverklaring getekend en er staan hekken rond het filmterrein in de Urker haven.

Binnenkort begint Nolan met het draaien voor de oorlogsfilm Dunkirk, over de Slag om Duinkerken tijdens de Tweede Wereldoorlog. Urk is de uitvalsbasis voor de crew, omdat het aan het IJsselmeer ligt, dat weer perfect is voor de scenes op het water.

Dat er zo geheimzinnig wordt gedaan over de film, maakt de Urkse kapitein Riekelt Brouwer niets uit. Hij vaart gewoon zijn rondjes op de veerboot en maakt van die gelegenheid gebruik om mensen langs het filmterrein te varen.

"Ze hebben mij niets gevraagd en wij waren er al veel eerder dan de filmset er was, dus wij blijven gewoon onze rondjes varen. Speciaal hiervoor hebben we de 'filmsetcruise' in het leven geroepen."

"We varen achter de camera's langs, want die filmen richting het noorden. Wij varen aan de zuidkant, zodat de film er geen hinder van heeft. Dan kun je vanaf onze boot perfect over het filmterrein kijken en zien hoe dat in zijn werk gaat", vertelt kapitein Riekelt.

In Urk willen ze dus niet al te veel kwijt over de filmtijden. "Ik heb wel wat gehoord, wanneer de figuranten standby moeten staan bijvoorbeeld, maar daar zeg ik nu nog niets over. Het is natuurlijk wel handig dat ik 't weet, want als ze morgen beginnen, zet ik het op de site en kunnen mensen daarom de filmsetcruise boeken."

Rondom het filmterrein staan hekken met zwarte doeken, zodat je als buitenstaander niets kunt zien. Gelukkig is er de boot De Zuiderzee van kapitein Riekelt. "Die is precies hoog genoeg, zodat je er overheen kunt kijken. Je kunt dan heel goed zien wie er op de set lopen."

Wel handig voor Urkers zelf, want als de oorlogsfilm volgend jaar zomer in première gaat, kunnen zij hem in Urk niet zien, daar is geen bioscoop.

Deel artikel: