Alicia Keys is net zo klaar met filmende fans bij concerten als jij. Of met jou, als jij staat te filmen bij concerten. Om dat laatste te voorkomen, moet iedereen z'n telefoon bij haar shows in een speciaal hoesje doen, dat vervolgens op slot gaat.
Dat hoesje krijg je bij binnenkomst, en je telefoon mag er gewoon in naar binnen. Maar bellen, appen of filmen is er dan dus niet bij. Wil je toch even op je scherm turen, dan moet je de 'telefoonvrije zone' uit. Daar ontgrendelt het hoesje automatisch.
De techniek is van Yondr, een Amerikaanse startup. Artiesten als The Lumineers, Dave Chappelle en Louis C.K. maken er al gebruik van.
Zij zijn trouwens niet de enige die zich storen aan de mobieltjes. Adele maakte er laatst ook een vrij duidelijk punt van:
Hoe zit dat hier? Zijn er poppodia die er hetzelfde over denken als Alicia en Adele en ook liever geen zaal vol smartphones zien?
"Artiesten kunnen er zelf om vragen", zegt Paradiso Amsterdam. "Zoals Prince. Maar dat zijn echt uitzonderingen. Dan hangen we briefjes op en als toch iemand z'n telefoon pakt, grijpt de beveiliging in."
In de Ziggo Dome wordt er ook op filmend publiek gelet, als de artiest daar om vraagt. "Begin dit jaar stond Kevin Hart bij ons en die wilde absoluut niet dat z'n show werd gefilmd, omdat er anders grappen op straat zouden liggen. Dat zetten we dan op onze site en op grote schermen in de zaal."
John Cleese had een emmer melk bij zich. Wie filmde, kreeg die bak over zich heen.
Tivoli Vredenburg in Utrecht doet ook wat de artiest wil. "Een paar keer per jaar horen we dat er geen camera's naar binnen mogen. Dan controleren we daarop. Maar bij sommige concerten, voor jonge doelgroepen, is filmen soms zelfs onderdeel van de beleving."
"John Cleese kwam bij ons en hij had een emmer melk bij zich. Voor de voorstelling begon, werd omgeroepen dat iemand die filmde, die bak over zich heen kreeg. Dat kan ook."
Er zijn ook artiesten die juist gebruik maken van al die smartphones in de zaal.
'Maak er gebruik van'
In Rotterdam, bij poppodium Rotown, zien ze ook andere oplossingen: "Er zijn artiesten die juist gebruik maken van al die smartphones in de zaal, door bijvoorbeeld een app te ontwikkelen. Dan worden telefoons echt onderdeel van de show. Dan Deacon deed dat bijvoorbeeld."
En dat ziet er dan zo uit:
Bij Poppodium Oosterpoort in Groningen zien ze wel wat er gebeurt. "We krijgen nog niet veel klachten van het publiek. Dat spreekt elkaar er gewoon op aan, net als mensen die praten tijdens concerten. Het moet natuurlijk wel gezellig blijven, er is een beetje een spanningsveld tussen de regeltjes en genieten van een concert."
Theo Maassen vroeg of iedereen z´n telefoon wilde inleveren.
"Wij doen ook wat de artiest van ons vraagt", vertelt een woordvoerder van 013 Tilburg. "Theo Maassen deed try-outs van z'n show en wilde dat iedereen z'n telefoon vooraf inleverde. Dat deden de bezoekers toen ook. Maar als Lil'Kleine hier optreedt en juist schreeuwt dat alle dames hun telefoons moeten pakken, dan is dat ook prima."
"Het ligt ook wel een beetje aan de shows waar je heengaat. Als er hier alternatieve muziekoptredens zijn, weet het publiek daarvan zelf wel dat ze niet moeten gaan filmen. Die zijn die hype wel een beetje ontgroeid."