Calcio storico

Bij Calcio Storico gaan vechten en voetbal wél samen

Vechten en voetbal gaan niet samen, blijkt dit EK maar weer. Maar in Italië juist wel. Want waar schande van wordt gesproken in Marseille, mag op het toernooi Calcio Storico in Florence gewoon op het veld.

Die stad staat al een paar weken, tegelijk met het EK, in het teken van de grote finale op 24 juni: dan spelen 27 mannen uit twee wijken om de eer van Florence in de finale van het volkstoernooi. Hoewel het een balspelletje is, gaat het er hard aan toe, zegt Italië-correspondent Angelo van Schaik. "Alles mag: stompen, schoppen, worstelen en slaan."

Calcio storico

Tijdens Calcio Storico gaan mannen uit vier Florentijnse wijken elkaar te lijf op een plein midden in de stad. "Het is een spel zoals je dat vaker ziet in Toscane, allemaal om voor een jaar de belangrijkste wijk van de stad te zijn, zoals de Palio in Siena. Dit soort toernooien zijn nog overgebleven uit de middeleeuwen."

Calcio Storico is een combinatie van rugby, voetbal, handbal en worstelen. Kort gezegd komt het erop neer dat je je tegenstander moet bezighouden (door hem te slaan, met hem te worstelen of hem te tackelen), zodat hij niet kan scoren.

Calcio storico

Van oorsprong is het dus een feest voor het volk; nu zitten er vooral toeristen op de tribunes. De finale, die altijd op 24 juni wordt gespeeld, is al uitverkocht. Die dag is die van de beschermheilige van Florence, Johannes de Doper.

Hieronder zie je beelden van een documentaire die werd gemaakt over de middeleeuwse traditie:

Van Schaik: "Er komen geregeld mensen met gebroken botten van het veld. Er zijn weleens mensen geschorst, omdat ze gewoon te ver gingen. Daarom zijn ook de regels aangepast. Sinds een paar jaar mogen alleen mannen onder de 40 meedoen, omdat er onder de oudere mannen te veel vendetta's werden uitgevochten."

Calcio storico

Deel artikel: