De iftar van Annelies

'Wat een iftar is? Dat moest ik even googlen'

Honderdduizenden Nederlandse moslims doen dit jaar weer mee aan de ramadan. Maar wat ze tijdens deze heilige maand precies doen, weten veel niet-moslims niet.

De Utrechtse studente Annelies Waterlander organiseerde daarom een iftar voor moslims en niet-moslims. "Een iftar? Dat moest ik inderdaad even googlen", bekent een van de deelnemers.

"Het is de maaltijd die je tijdens de ramadan eet na een dag vasten", vertelt Annelies. Vaak komen families en vrienden bij elkaar om samen te eten. De iftar begint deze ramadan in Nederland iets na tienen, want dan is de zon helemaal onder.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Annelies studeert Islam en Arabisch en heeft twee vriendengroepen: moslima's en niet-moslima's. Van die tweede groep kreeg ze vaak veel vragen over de islam.

"Ik kreeg opmerkingen als: 'meisjes die bekeerd zijn tot de islam hebben vast een Marokkaans vriendje' en 'voor zo'n hoofddoek kies je toch niet zelf?'", vertelt Annelies. "Toen dacht ik: ik zit dit wel uit te leggen, maar het is veel leuker als de moslims in mijn vriendengroep dat zelf doen." En zo kwam het tot de iftar, waarop zo'n honderd vrouwen afkwamen.

Iedereen had eten meegebracht

"Ik heb bijvoorbeeld gevraagd hoe het is om te vasten en of ze stiekem tussendoor wel eens eten. Want het lijkt mij best wel moeilijk", vertelt Emma Roolvink. "Ik weet eigenlijk niet zoveel af van de ramadan."

Soumaya El Messaoudi vindt dat soort vragen alleen maar leuk: "Ik vind het niet vreemd als anderen niet alles weten. De allergekste vraag die ik ooit heb gekregen? Of ik slaap, zwem en douche met mijn hoofddoek. Daar moest ik toch wel heel hard om lachen."

Niet-moslim Sarah Farrand heeft voor de iftar zelfs een beetje mee gevast: "Ik heb alleen ontbeten, een soort ramadan-light. Ik vind het heel bijzonder. Je leeft echt met elkaar toe naar het moment van eten, het voelt alsof je in een geheim genootschap bent opgenomen."

Vlak voor het eten

Tijdens de iftar van Annelies hoeft het trouwens niet per se over religie te gaan. "Als mensen gewoon gezellig met elkaar aan tafel te zitten en praten over hun passies, is het ook goed. Het moet ontspannen blijven', zegt ze.

"Ik hoop dat mensen iets nieuws horen, of dat hun denkbeelden zijn uitgedaagd. Of dat er misschien nieuwe vriendschappen uit voortkomen. Maar vooral dat iedereen het gezellig heeft. Als iedereen met een glimlach naar buiten loopt, is het een goede avond geweest."

Deel artikel: