Vanuit je luie stoel met een app vluchtelingenbootjes zoeken

Vluchtelingen helpen zonder dat je naar de Middellandse Zee hoeft en zonder dat je er geld aan uit hoeft te geven? Migrant Offshore Aid Station (MOAS), een particuliere organisatie die op zee vluchtelingen redt, heeft daar een app voor ontwikkeld. Je kunt nu vanuit je luie stoel en met een paar vrije minuten helpen zoeken naar migrantenboten op zee met I Sea.

De app moet het zoeken naar vluchtelingenboten makkelijk maken. De software van MOAS deelt de satellietbeelden - dat het krijgt van meerdere organisaties - op in miljoenen blokjes. Je krijgt bij het opstarten een van die miljoenen blokjes toegewezen. Crowdsourcend naar bootmigranten zoeken dus.

Jelle Goezinnen (38) van Sea Watch, een andere particuliere hulporganisatie, vindt het een "goed initiatief. Tot er een oplossing is voor de humanitaire ramp die er plaatsvindt moet je met dit soort initiatieven blijven komen."

Spot je een boot in jouw blokje? Dan druk je op een knop om MOAS op de hoogte te stellen. Voordat je een bootje kunt taggen, moet je wel je naam, paspoortnummer en email invullen, om grappenmakers tegen te gaan. Jouw ingestuurde informatie wordt vervolgens bekeken en - als het inderdaad een vluchtelingenboot is - doorgegeven aan schepen op het water. Zij kunnen aan de hand van de gegevens gaan zoeken.

De makers van de I Sea-app zeggen dat er weinig mensen zijn om op zee te zoeken naar vluchtelingen. Met deze app hopen ze dat er meer mensen mee gaan helpen. Correspondent Rop Zoutberg herkent het probleem. "Er zijn handen en schepen tekort, maar je kunt ook zeggen: de zee is gewoon te groot." Daarom zou deze app zomaar eens uitkomst kunnen bieden, zegt Zoutberg.

Van deze boot werden de opvarenden net op tijd gered.

Goezinnen: "Er komen steeds meer schepen, steeds meer initiatieven om te helpen, maar het is nog niet genoeg. Er sterven steeds meer mensen op zee." Er kwamen dit jaar al ruim 211 duizend migranten over de Middellandse Zee naar Europa. Bijna 3000 mensen verdronken, meldt de vluchtelingengroep UNHCR.

Volgens Goezinnen ligt het niet aan de techniek of de capaciteit. "Die is er al, die wordt maar mondjesmaat ingezet voor reddingsoperaties."

Zo heeft Frontex, de Europese grensbewaker, al toegang tot realtime satellietbeelden, zegt Goezinnen. "Die worden 24/7 bekeken door tientallen professionals. Die zoeken allemaal naar boten en kennen de routes." Maar lang niet altijd wordt er ingegrepen door Frontex. "Hun mandaat is niet groot genoeg, ze zijn niet actief op de hele Middellandse Zee."

"En zolang er geen Europese oplossing is voor vluchtroutes, zal deze ramp niet opgelost worden."

Met twee motorboten worden de migranten van het schip gehaald

Juist daar wil I Sea verandering in brengen. Goezinnen zegt dat het goed kan werken. "Je moet snel ter plekke zijn om overvolle bootjes in nood te helpen." Des te sneller zo'n bootje wordt gespot, des te groter de kans dat de opvarenden geholpen kunnen worden.

Deel artikel: