Dit krijg je als een computer een filmscript schrijft

Wat voor film krijg je als je een computer zelfstandig het script laat schrijven? Met die vraag ontwikkelden onderzoeker Ross Goodwin en regisseur Oscar Sharp een algoritme dat filmscripts kan schrijven. Ruim een jaar later is het de twee Amerikanen gelukt: hun algoritme heeft uit een flinke lijst scripts zelf een film en de bijpassende soundtrack gemaakt.

Het resultaat, de film Sunspring, is een opmerkelijke sciencefictionfilm met mensen in gouden pakjes die een nogal onsamenhangend gesprek voeren. Een van de hoofdpersonen scant even zijn schedel, de ander hoest terloops zijn eigen oog op.

Sunspring werd speciaal voor het Sci-Fi filmfestival in Londen gemaakt. De filmmakers kregen een paar zinnen en moesten binnen 48 uur een film maken. In die tijd werd het script geschreven en werd de 9 minuten durende film gedraaid. Bekijk het resultaat hieronder.

Hoe kwam de film tot stand?

De makers gaven bij de première van de film een interview aan de website arstechnica.com. Ze vertelden hoe ze elkaar ontmoetten op de universiteit van New York. Regisseur Sharp wilde altijd al een filmscript samenstellen uit willekeurige fragmenten en onderzoeker Goodwin kon daar een algoritme voor schrijven. Ze besloten samen de film te gaan maken.

Het algoritme, dat zichzelf de naam Benjamin gaf, kwam al snel met losse flarden tekst. Naast de dialogen schreef het ook een scenario en wat er op het scherm te zien zou zijn. Daarbij kwam Benjamin tot vreemde instructies als "hij staat tussen de sterren en zit op de vloer" en "we gaan het geld zien". Maak daar maar eens een film van...

"Als je op deze manier een huis-tuin-en-keukendrama zou maken, zou het resultaat nog veel bizarder worden."

Filmrecensent Fabian Melgers

'Geestig, maar compleet onsamenhangend'

Fabian Melchers, filmrecensent voor onder meer de Telegraaf en Radio Veronica, bekeek de film. "Het is geestig, maar compleet onsamenhangend. De dialogen worden vanzelf komisch omdat er geen twee zinnen zijn die op elkaar aansluiten. Toch blijft het een mooi initiatief!"

Volgens de filmkenner leent sciencefiction zich als genre perfect voor het experiment. "In sciencefiction kun je vrij ver gaan in je verhaal, zonder dat je de kijker daarbij kwijtraakt. Als je op deze manier een huis-tuin-en-keukendrama zou maken, zou het resultaat nog veel bizarder worden."

Nemen computers ons schrijfwerk over?

Regisseur Ross Goodwin is al langer bezig met algoritmes; zo laat hij zijn computer ook zelfstandig gedichten maken. Het roept de vraag op hoe ver computers zijn in het overnemen van creatief mensenwerk, zoals het schrijven van teksten. Zit de scenarioschrijver binnenkort zonder werk? Volgens tech-redacteur Nando Kasteleijn zal dat wel meevallen. "Het is in de toekomst misschien mogelijk, maar ik zie het op korte termijn nog niet gebeuren", zegt hij. "Daar is de techniek gewoon nog niet ver genoeg voor."

Ook filmkenner Fabian denkt scenarioschrijvers voorlopig nog niet naar het UWV hoeven dankzij algoritmes als Benjamin. "Zo'n algoritme stelt iets samen uit andere ideeën, maar verzint zelf niets nieuws. En dat is uiteindelijk toch waardoor we vooruitgang boeken - niet alleen in de filmwereld maar in alles wat we doen."

Deel artikel: