Wageningse studenten kunnen vanuit bed studiepunten scoren

Op veel Nederlandse universiteiten kan je al langer online vakken volgen, maar dat leverde tot nu toe niet meer op dan een certificaat. Studenten van de Wageningen Universiteit kunnen er vanaf volgend collegejaar wel échte studiepunten voor krijgen.

Colleges kijken, opdrachten maken en vragen stellen aan de docent: je kunt de zogenaamde moocs (massive open online courses) doen waar en wanneer je wilt. "Je kunt de vakken volgen in je eigen tempo. Dat betekent dat je het binnen een week kan afronden, maar ook dat je er een paar maanden over kan doen", zegt Karin Hommen van Wageningen UR.

Het enige moment dat je wel even je studentenkamer uit moet komen, is voor het tentamen. Dat is vanwege de controle namelijk nog niet mogelijk om online te doen.

De moocs zijn geen verplichte vakken, maar bedoeld om extra punten te halen in de vrijekeuzeruimte. Het gaat allereerst om zes vakken in richtingen als bodemonderzoek en voeding, maar dat moeten er meer worden.

Overal studeren

Uiteindelijk hoopt Wageningen Universiteit dat studenten ook vakken kunnen volgen bij andere (internationale) universiteiten, en andersom. Alleen de tentamens moeten dan gemaakt worden op de eigen universiteit. Op dit moment kan iedereen trouwens al de online-colleges volgen, maar studiepunten krijg je alleen als je studeert in Wageningen.

Onder meer de TU Delft zegt ook bezig te zijn met de mogelijkheid studiepunten te geven voor online-vakken, maar daar wordt het waarschijnlijk pas in 2017. De universiteit wil dat dan doen in samenwerking met zes partneruniversiteiten.

Ruimtegebrek

Het online volgen van vakken is ook een oplossing voor het ruimtegebrek waar veel universiteiten, ook Wageningen, last van hebben. Een bijkomend voordeel, zegt Hommen. Maar volgens haar is het niet de hoofdreden. De moocs moeten studenten vooral meer ruimte en vrijheid bieden om vakken te volgen. Zo kan je makkelijker meerdere vakken tegelijk volgen, omdat de collegetijden niet vaststaan.

Onlangs kondigde de universiteit aan een proef te gaan doen met avondcolleges. Dat leidde tot protest onder de studenten.

Deel artikel: