Gers bij het Europees Parlement

Gers Pardoel wijst Europarlement op auteursrechten

Gers Pardoel is vandaag in het Europees Parlement (EP) in Straatsburg - met een brief. Dat is een petitie van 3000 Nederlandse artiesten en andere creatievelingen die willen dat het EP voor hen in actie komt. Pardoel en zijn collega's vinden dat platforms als Facebook, Soundcloud en YouTube geld verdienen aan auteursrechtelijk materiaal, terwijl de makers daar niets van terugzien.

Pardoel legt uit dat platforms waar zijn muziek op wordt geplaatst, geld verdienen aan de advertenties die vóór de video's staan. Volgens de zanger lopen makers in Europa daardoor samen 5 miljard euro mis. In de petitie, die onder meer is ondertekend door Armin van Buuren en Lisa Lois, vraagt Gers hier aandacht voor.

Gers Pardoel bij het EP

Pardoel heeft wel een oplossing: een scanner, een app als Shazam die muziek herkent. "Degenen die de rechten hebben, krijgen dan bijvoorbeeld een melding dat er iets van ze wordt gepubliceerd op internet."

Dit is nou eenmaal hoe het gaat.

Auteursrechtenadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm

Auteursrechtenadvocaat Christiaan Alberdingk Thijm zei gisteren in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen dat hij zich het gevoel van Pardoel goed kan voorstellen. "Maar dit is wel de manier waarop het is geregeld." Volgens Alberdingk Thijm zijn het de gebruikers die hierop aangesproken moeten worden.

Maar kunnen artiesten daar dan zelf niks aan doen? "Probeer op een andere manier je geld te verdienen", is het advies van de advocaat. "Bijvoorbeeld met optredens en niet zozeer met het verkopen van muziek. Platenmaatschappijen zijn dat al gewend om te doen. Zij zien hun geliefde cd verdwijnen en zien een hele hoop omzet door hun vingers glippen."

"En als iemand anders geld verdient aan iets wat ze niet zelf hebben gemaakt, betekent dat niet per definitie dat je daarin als artiest mag meedingen", stelt Alberdingk Thijm. "Dat is nou eenmaal een beetje hoe het werkt. Het past ook bij de internetcultuur waarbij consumenten zelf dingen maken en op internet zetten."

Het eerste geluid in Straatsburg is in ieder geval positief: Paul Tang, een van de Europarlementariërs die de brief in ontvangst neemt, vindt het een mooi pleidooi, zei hij gisteren. "Tegenover grootmachten als Facebook en Google moet je tegenmachten organiseren. Het is voor de artiesten en makers heel lastig, dus ik vind juist dat daar een rol ligt voor de Europese Commissie om de grootmachten aan te pakken."

Hoe dan? "De commissie kan naar de grootmachten stappen en vragen of ze tot een goede regeling kunnen komen met de makers. En als dat geen succes heeft, kan er altijd nog wetgeving komen."

We moeten dit niet zomaar accepteren.

Gers Pardoel

Met de brief wil Pardoel overigens allerminst bereiken dat zijn muziek en filmpjes van de sites worden verwijderd: "Ik wil juist dat het zoveel mogelijk wordt verspreid. Mijn doel is niet dat het offline wordt gehaald."

"Het is geen aanval op deze platforms", benadrukt hij net voordat hij de brief gaat aanbieden. "We willen dat het Europees Parlement de wetten hierover gaat aanpassen." Volgens hem zijn die niet meer van deze tijd. Maar is illegaal downloaden en filmpjes kijken via YouTube niet ook van deze tijd? "Jawel", zegt Pardoel. "Maar dat betekent niet dat we het moeten accepteren."

Deel artikel: