Op deze wereldkaart is Nederland bijna het grootste land

Het grootste land ter wereld? Dat is de eilandengroep Tokelau. Nederland? Dat staat op de vijfde plaats. Alleen Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en China zijn groter. Tenminste, als je naar de wereld kijkt en de hoeveelheid domeinnamen telt. Er zijn meer dan 5,6 miljoen .nl-adressen. Tokelau heeft meer dan 31 miljoen domeinen.

Nominet, een Brits internetbedrijf, combineerde alle beschikbare domeindata in een kaart en maakte de landen even groot als het aantal domeinnamen dat ze hebben.

Hoe komt het toch dat Nederland zo hoog in de ranglijsten eindigt? Gemiddeld heeft ongeveer een op de drie Nederlanders een domeinnaam. Volgens Russel Haworth, een van de onderzoekers van Nominet, komt dat doordat Nederland er vroeg bij was met internet. "En dus ook wat betreft domeinnamen."

"Online Europa", zoals Haworth het noemt, is vele malen groter dan dat het fysiek is, omdat Europa heel snel, heel veel internet uitrolde. Zo is het Verenigd Koninkrijk op de kaart veel groter dan dat het in werkelijk is, of dat het inwoners telt. ".uk was in 1985 een van de eerste land-geregistreerde domeinnamen. Elke twintig seconden wordt er een nieuw .uk-adres geregistreerd."

"Andersom zie je het ook terug in andere werelddelen. Zo zijn Afrika en Zuid-Amerika een stuk kleiner." Daar hebben lang niet alle mensen toegang tot snel internet. "En vooral: internettoegang kwam daar relatief laat op gang."

1400 inwoners, 31 miljoen domeinen

Maar waar komt toch dat eilandengroepje Tokelau vandaan? Het telt iets meer dan 1400 inwoners, maar ook 31 miljoen domeinnamen. Dat succes is voor een groot deel te danken aan de Nederlander Joost Zuurbier. Hij is eigenaar van .tk. Zuurbier kocht het recht op de .tk-naam van het minuscule Tokelau in de Stille Oceaan.

Hij stelde .tk gratis beschikbaar, terwijl je normaal moet betalen voor een domeinnaam. Wel krijg je dan advertenties op je site, die je kan afkopen. Een gedeelte van dat geld vloeit weer terug naar het eilandengroepje.

.com het populairst

Een ander land dat opvalt, is de Verenigde Staten. Die zijn een middenmoter met bijna 1,7 miljoen .us-adressen en dus helemaal niet zo groot als je zou denken. De domeinnaam .us is niet zo populair, legt Haworth uit, de meeste bedrijven gebruiken een .com-adres.

Niet alleen in de VS wordt het .com-adres het vaakst gebruikt, wereldwijd is het veruit de koploper met 123 miljoen adressen. Maar .com is niet gekoppeld aan een land en dat vind je dus niet terug op de kaart.

Deel artikel: