Paus: beautyvloggers helpen tegen haat

Paus Franciscus vindt zichzelf dan wel een 'ramp met elektronica', maar inmiddels is hij op bijna net zoveel social media aanwezig als de gemiddelde jongere. Deze week kun je hem ook op YouTube tegenkomen, in de vlogs van deze 12 populaire youtubers.

De vloggers van over de hele wereld kwamen dit weekend op bezoek in Vaticaanstad. De paus had de jongeren niet alleen uitgenodigd om selfies te maken, maar ook om te praten over serieuze dingen. Onder meer eenzaamheid en rechten van immigranten waren de onderwerpen waar hij met de youtubers over praatte.

Thema's waar de vloggers volgens de paus een positieve bijdrage aan leveren, zélfs een beautyvlogger als Louise Pentland. Zij maakt onder meer video's met kledingtips voor iets dikkere vrouwen. "Schoonheid tonen en aanbidden helpt tegen haat", zei paus Franciscus volgens The Guardian tijdens de bijeenkomst.

Youtubers helpen volgens hem sowieso om jongeren te bereiken die eenzaam zijn. "Je kunt een virtuele identiteit creëren waardoor je hen toch ergens bij laat horen, al is dat dan alleen digitaal. Vanaf daar kun je hen echt een toekomst en hoop geven", vindt de paus.

Eenzaamheid is een belangrijk thema van paus Franciscus, zegt Vaticaankenner en hoogleraar kerkgeschiedenis Paul van Geest. "Hij ziet eenzaamheid als ziekte van de huidige samenleving, waarin we steeds individueler worden."

Van Geest vindt het niet verrassend dat de paus de jongeren heeft uitgenodigd. "Hij wil juist de mensen ontmoeten waarvan je niet zou denken dat ze normaal gesproken bij de Paus langs zouden gaan", zegt Van Geest. "Hij wil laten zien dat de kerk niet zo gescheiden van ons is als we denken."

'Leuke oudere'

En dat lukt, ook bij jongeren, zegt de hoogleraar. Vooral omdat hij online overal aanwezig is. "Ze komen hem tegen op Twitter, Instagram en nu ook op YouTube en denken: wat een leuke oudere is dat."

Via de vloggers kan hij bovendien onderwerpen als immigratie bespreekbaar maken. Met een politiek leider van een land gaat dat een stuk lastiger. "Die hebben te maken met een achterban waar ze verantwoording aan moeten afleggen. Via zo'n youtuber kan hij makkelijker zijn boodschap verspreiden", zegt Van Geest.

Deel artikel: