Dennis leerde deze vrouwen aanraken, steppen en dan fietsen

Een bijzondere moment voor Mahdia (39). Ze krijgt haar fietsdiploma. "Ik ben heel erg blij, maar ik heb nog niet alleen op straat gefietst, vanaf juni ga ik dat wel doen."

De afgelopen 10 weken oefende Mahdia met een groep andere vrouwen in Utrecht met fietsleraar Dennis Schoonhoven. Spannend, want veel van hen zaten nog nooit op een fiets. Dennis: "De eerste les is het voornamelijk kennismaken met de fiets, aanraken, zitten, vaak op een kinderfiets, zodat ze bij de grond kunnen. Daarna steppen en dan evenwicht bewaren."

Inspiratie van de Tour de France

Het project Utrecht Fietst is bedacht naar aanleiding van de Tourstart vorig jaar in Utrecht. De gemeente wil zo veel mogelijk mensen aan het fietsen krijgen. Er zijn nu cursussen voor vrouwen, meestal van Turkse of Marokkaanse komaf, voor expats en voor vluchtelingen.

Dennis: "De fietslessen zijn ontzettend populair. Naast dat de dames heel serieus bezig zijn, is het ook een heel sociale happening."

Vallen en opstaan

Na het afronden van de cursus krijgen de deelnemers een diploma. "Het is natuurlijk een beetje gek om als volwassene nog zo'n diploma te krijgen, het is echt iets waar de vrouwen mee kunnen pronken. Het is echt een stimulans."

Ze zijn dan ook van ver gekomen. Mahdia had het in het begin best zwaar. "Ik ben een keer gevallen. Ik kon niet op tijd remmen dus viel op de grond, maar het was niet erg. Maar dat hoort erbij."

Deel artikel: