De spanning hangt letterlijk in de lucht in je bioscoopzaal

Het ruikt er niet alleen naar popcorn, chips en frisdrank, in een bioscoopzaal kun je ook de spanning letterlijk ruiken. Duitse onderzoekers concluderen: hoe spannender een scène, hoe meer kooldioxide, aceton en isopreen er in de zaal hangt.

Voor het onderzoek nam het team van de Johannes Gutenberg-Universiteit in Mainz iedere 30 seconden luchtmonsters uit het aircosysteem van de bioscoop. In totaal zijn de gegevens van 9500 bezoekers verzameld tijdens zestien verschillende films: onder meer The Hunger Games 2, Dinosaurs 3D en Buddy.

Horror-adem

Volgens Ruud Steenwelle, ademonderzoeker aan de Universiteit Twente, ruik je de stofjes die je uitademt als je vol zit met adrenaline. "Je lichaam maakt zich dan klaar om in te grijpen." En inderdaad: vooral bij horror- en actiefilms was het effect te merken. Overigens was het ook bij comedy´s te merken.

Bij romantische films was juist amper effect te merken. Daar zou je volgens Steenwelle eerder aan de slag moeten met zweetdetectoren, of bijvoorbeeld lichaamstaal analyseren.

Wat heb je eraan?

Dit onderzoek kan voor filmmakers erg waardevol zijn. Als je elke dertig seconden kunt meten hoe sterk emoties zijn, weet je ook goed hoe je scènes werken. "Misschien gaat filmmakers deze methode wel gebruiken", zegt Steenwelle. "Het is ook nog eens een stuk anoniemer dan het opplakken van sensoren of hartslagmeters."

Ook bioscopen kunnen er iets mee: die zouden in de toekomst extra aceton en isopreen de zaal in kunnen spuiten. "Dat kan de beleving van een film versterken. Je pikt die stoffen ook op van andere bioscoopbezoekers, waardoor je met z'n allen in de staat van spanning komt."

Die bak popcorn op je schoot draagt volgens Steenwelle niet echt bij aan de beleving van een film. "Dan overheerst die popcorngeur en wordt de film wellicht wat minder spannend."

Deel artikel: