Zo klinkt een vijfkoppige band onder water

Hoe val je tegenwoordig nog op als muzikant? Het kostte een Deense band bijna tien jaar om met een plan op de proppen te komen. De groep speelt vanavond voor het eerst onder water. En Rotterdam heeft de primeur.

Het wordt een uitputtend concert voor componiste Laila Skovmand en haar bandleden. Ze zingen en spelen straks in vijf grote watertanks. Tussendoor hapt de band naar adem. De muzikanten dragen een wetsuit, maar daaroverheen ook operakleding. Hun harp, drumstel en viool zijn speciaal ontworpen om onder water geluid te kunnen maken.

In 2007 stak de zangeres haar hoofd voor het eerst onder water. In de afgelopen jaren leerde ze hoe ze bubbels in haar mond kon maken. Laila neemt een flinke hap lucht, gaat onder water en produceert een luchtbel in haar mond. In die bel kan ze vervolgens zingen. Er hangen microfoons in het water om alles op te nemen.

"Je hoort alles wat er in die aquariums gebeurt", zegt directeur Winfred Voordendag van de Operadagen. "Ook geklappertand van de kou, dus we moeten de tanks iedere dag opnieuw verwarmen."

De directeur keek de afgelopen dagen mee met de voorbereidingen. "De hele band moet zeker een half uur van tevoren onder water om aan het gevoel te wennen. De voorstelling duurt een uur, dus het is fysiek erg zwaar. De Deense band eet vier keer per dag."

De voorstelling beleeft vanavond in Schiedam zijn wereldpremière. Alle drie de voorstellingen zijn op enkele kaarten na uitverkocht. Niet heel gek, volgens Voordendag. "Het is een perfecte combinatie van kunst en wetenschap."

Deel artikel: