Helpen Dumpert-reaguurders Streetlab de Top 40 in?

Het zou zomaar kunnen dat het Dumpert-army een fout zomernummer van tv-programma Streetlab de Top 40 in helpt. Begin deze week lanceerden Stijn, Tim, Jasper en Daan, in samenwerking met René Froger, hun nummer Forget My Name. Dat werd opgepikt door videoplatform Dumpert, dat hun bezoekers opriep het de Tipparade in te stemmen.

Daan Boom van Streetlab had gehoopt op succes, maar van tevoren niet gedacht dat het zó snel zou gaan. "Echt bizar. We begonnen met de boyband Side 2 Side als een grappig experiment, maar inmiddels is het helemaal uit de hand gelopen - in positieve zin natuurlijk."

"René Froger heeft het nummer helemaal gemaakt. Die man heeft zo veel zelfspot! Eerst wilde hij niet rappen, maar doet dat toch als we er een voor hem schrijven. Echt geweldig." Daan is ook de Dumpert-reaguurders dankbaar. "Zonder Dumpert was dit niet gelukt. Zo zie je maar weer wat de kracht van internet is."

Nu staat de teller zo rond de 22.000 stemmen, zegt Harry Denekamp van de Stichting Nederlandse Top 40. "Ik vind het een geniale mediastunt, we hebben nog nooit zo veel steun gezien om een nummer de Tipparade in te krijgen. Hoe ze aan die stemmen komen, maakt eigenlijk niet zo veel uit."

Kun je een nummer met een klein internetleger de Top 40 in stemmen?

Denekamp: "Nee, je kunt een nummer hoogstens op de Tip-lijst krijgen. Om in de Top 40-lijst te komen moet je nummer door veel mensen worden geluisterd. En niet op repeat worden gezet op Spotify natuurlijk."

Streetlab gaat de Tipparade zeker halen. "Die is bedoeld om muziek onder de aandacht te brengen die wij anders niet hadden gezien", zegt Denekamp. Uiteindelijk kan een notering in de Tipparade dan weer als opstapje dienen naar een plekje in de Top 40.

René van Leeuwen van Dumpert vindt de actie geslaagd. "We vinden die gasten van Streetlab leuk, dus we postten het nummer op Dumpert. Daarna ook op Facebook en Instagram. Dumpert is gewoon fucking groot, dus ja, niet gek dat de site van de Top 40 er drie uur uit lag."

Van Leeuwen heeft overigens wel een voorwaarde voor de Streetlab-jongens: "Als het nummer uiteindelijk in de Top 40 belandt, eisen we wel dat ze een keer in ons YouTube-programma DumpertReeten langskomen." Of de heren van Streetlab dat willen? "We hadden al zoiets gelezen, we staan er zeker voor open", lacht Daan Boom.

Aan die laatste voorwaarde hebben de jongens van Streetlab al behoorlijk voldaan. En ook met de airtime op Nederlandse radiostations lijkt het wel goed te komen, zegt Daan: "We zijn vanmiddag te gast bij Frank op 3FM en doen daar ons hele nummer."

Deel artikel: