'Bug buster' Martijn zorgt ervoor dat jouw apparatuur werkt

Een vastgelopen telefoon, een koffiezetapparaat dat alleen nog maar latte's zet of een afstandsbediening die je televisie niet zachter kan zetten. In ieder apparaat zitten tegenwoordig programmeercodes. Martijn Rutten zorgt ervoor dat daar geen fouten in worden gemaakt. Hij is een 'bug buster'.

Vandaag vertelt Martijn over z'n werk op de Campus Party in Utrecht, daar komen duizenden jonge ontwikkelaars op af. Zoals 't hoort draagt 'ie een trui als hij de zaal meeneemt door de code op z'n laptop.

"In een standaard telefoon zit tegenwoordig zo'n 4 miljoen regels code. Gemiddeld zit er in 1 op de 1000 regels een bug", zegt Martijn. Niet iedere fout is direct fataal, "maar eentje is genoeg", legt hij uit.

Hoe eerder bugs in apparatuur gevonden worden, hoe beter. Martijn: "Stel dat er een foutje zit in een afstandsbediening voor je televisie. Die is al meegegaan met duizenden toestellen, als je hem dan moet terugroepen, testen en verbeteren, kost dat bakken met geld. Misschien wel meer dan de ontwerpkosten waren."

Eerder spoorde Martijn bugs handmatig op, dat wil zeggen: hij las de code. "Nu is er zo veel code, dat er niet meer tegenop te lezen valt. Nu gebruik ik software om de bugs op te sporen."

Bugs vind je echt overal in, zegt Martijn. Van een telefoon tot in de splinternieuwe JSF-toestellen. "Fouten daarin opsporen is echt heel belangrijk. Het hoeft maar één foutje te zijn, waardoor je hele product niet meer werkt. Dan vallen er straks bommen waar dat niet de bedoeling is."

Bevroren leidingen

Martijn mag maar weinig vertellen over de bugs die hij heeft gevonden. "Bedrijven hangen dat liever niet aan de grote klok", zegt hij. "We vonden een poosje geleden wel een bug in navigatiesoftware die door veel grote fabrikanten wordt gebruikt, die raakte door een bug compleet de weg kwijt."

Maar ook bij de grote jongens gaat het soms mis. "Bij de Google Nest bijvoorbeeld, een slimme thermostaat", zegt Martijn. "Erg gevaarlijk, want als die het opeens niet meer doet kunnen bijvoorbeeld je verwarmingspijpen bevriezen."

Deel artikel: