Campus Party in Brazilië

Campus Party: festival zonder modder, met laptops

Tentjes zo ver het oog reikt, podia en een blokkenschema. De vaste ingrediënten voor een festival, maar op Campus Party nemen veel bezoekers ook hun laptop mee. Het grootste techfestival ter wereld strijkt de komende dagen neer in de Jaarbeurs in Utrecht.

Campus Party is ooit begonnen als een game-evenement in Spanje, maar in de loop van de tijd zijn er steeds meer onderdelen bijgekomen. Je kunt er nog steeds gamen, maar ook meedoen aan tientallen zogeheten 'challenges' van het bedrijfsleven, kijken naar drone-races of luisteren naar bekende sprekers.

Nemo

"Het is een soort Nemo voor volwassenen", zegt directeur Roderick Wijsmuller. "Er is heel veel te zien, maar voor studenten zijn vooral die challenges interessant."

Campus Party in Brazilië

Je kan je met een team of in je eentje inschrijven voor een challenge, bijvoorbeeld van het Rode Kruis. "Die zijn op heel veel plekken actief, maar moeten bij een ramp heel snel kunnen handelen op plekken waar maar weinig over bekend is", zegt Wijsmuller.

"De deelnemers moeten met technologie en data een manier vinden waarop het Rode Kruis effectiever en sneller kan handelen bij een ramp." In totaal zijn er meer dan 30 challenges waaraan de deelnemers, ook bekend als 'Campuseros', kunnen meedoen.

Max Verstappen

Veel challenges draaien om duurzaamheid, maar niet allemaal. "Zo is er ook een challenge rond Max Verstappen. Exact is sponsor van zijn raceteam en heeft heel veel data beschikbaar gemaakt waar de Campuseros mee kunnen spelen. Zo moeten ze Max Verstappen buiten de racewagen net zo snel maken als tijdens de race", zegt Wijsmuller. "De beste oplossing wordt na afloop op een podium gehesen, heel leuk natuurlijk."

Komende jaren

Campus Party is vooral groot in Zuid-Amerika, waar jaarlijks meerdere edities worden gehouden in bijvoorbeeld Argentinië, Brazilië en Colombia. In Europa is nu een handvol edities geweest. "We hebben de ambitie om dit de komende jaren te organiseren", zegt Wijsmuller.

Het idee om het evenement naar Nederland te halen komt van Neelie Kroes, die als eurocommissaris het festival bezocht. "Hier wordt duidelijk dat technologie niet draait om grote bedrijven, maar om start-ups en kleine partijen", zegt Wijsmuller. "In Madrid komen 20.000 mensen naar de Campus Party. Voor Utrecht zijn tot nu toe 9000 kaarten verkocht. Meer dan duizend studenten blijven slapen."

Deel artikel: