Eagles of Death Metal

Overlevende Bataclan boos op zanger Eagles of Death Metal

"Beste Jesse", zo begint Ismael El Iraki zijn open brief op Facebook aan de zanger van de Eagles of Death Metal. "Ik hou van je muziek, vooral van je concerten (zulke leuke, wilde shows) en man, ik had nooit verwacht dat jij een angstzaaier zou worden."

In de Bataclan kwamen op 13 november vorig jaar 89 mensen om het leven bij de aanslagen in Parijs. El Iraki stond zelf vooraan bij het podium. Hij is groot fan van de band, maar stoort zich aan uitspraken die frontman Jesse Hughes de afgelopen tijd heeft gedaan.

"Gast, doe niet zo. Gewoon niet", schrijft El Iraki. "Denk niet dat jij de enige bent die tegenover deze afschuwelijke fundamentalisten staat. Dit is de wereld waar we nu in leven en we zitten samen in deze shit. Ook moslims en Arabieren, ook zij lopen de kans op een random, stomme manier te sterven, net als jij."

Het begon volgens El Iraki met de opmerking van de zanger over de beveiliging die avond. De beveiligers zouden volgens hem een rol hebben gespeeld bij de aanslagen. Later bood Hughes daar overigens wel zijn excuses voor aan, maar in een interview met het Amerikaanse Taki's Magazine herhaalde hij die opmerking weer. Daarop besloten twee Franse festivals om de band te weren.

Hughes suggereert in zijn interviews dat alle aanwezige Arabieren gewaarschuwd werden. "Dan zijn ze vergeten om mij te waarschuwen", zegt El Iraki. "En dan zijn ze vergeten Djamila en alle andere Arabieren die beschoten en vermoord zijn die nacht te waarschuwen."

Rock 'n roll is liefde man. Jij bent een verspreider van haat geworden.

Ismael El Iraki

Toch is het volgens El Iraki nog niet te laat voor Hughes om een ander pad te kiezen. Hij hoopt dat de frontman weer de man wordt van wie iedereen houdt als -ie op het podium staat. "Probeer liefde te verspreiden."

Deel artikel: