Darren, Matt, Dan, Adam, Jason

'We komen niet als er geen vrouwen worden uitgenodigd'

Vijf van de meest geboekte sprekers bij evenementen in Australië kwamen elkaar wel heel erg vaak tegen. Andere mannelijke sprekers waren er ook wel, maar vrouwen? Nooit. En dat wilden deze mannen niet meer. Geen vrouwelijke sprekers? Dan komen zij ook niet naar je evenement.

Om meer mensen bewust te maken van het male only-probleem, lanceerden zij de campagne 'No thanks, mate'. Daarin roepen zij andere sprekers, experts en tv-persoonlijkheden dezelfde belofte te maken als zij, zodat er meer diversiteit komt in expertpanels en discussieavonden.

"Een heel goed initiatief", noemt Vivianne Bendermacher het. Zij zet zich met Techionista in voor meer vrouwen in de tech-wereld. Bendermacher, zelf tech-expert bij RTL, herkent het probleem van te weinig vrouwelijke experts bij evenementen. "Zeker als je inzoomt op tech-evenementen is het vaak om te huilen."

Niet dat er iets mis is met die mannen, maar er mogen wel wat meer vrouwen bij ja.

Vivianne Bendermacher, Techionista

"Het grappige is dat het dan niet eens per se om tech-conferenties gaat. The Next Web heeft namelijk wel vrouwen op het podium staan bij een evenement." Het gaat juist vaak mis als een organisator niet thuis is in onderwerp, in dit geval de tech-scene. "Dan komen de usual suspects al snel weer naar boven. Denk aan Vincent Evers, Alexander Klöpping, Richard van Hooydonk. Niet dat er iets mis is met die mannen, maar er mogen wel wat meer vrouwen bij, ja."

Want daar begint het probleem volgens Bendermacher, en ook de initiatiefnemers. "Mensen die een conferentie organiseren, kunnen oprecht niet op een vrouwennaam komen voor hun sprekersprogramma: omdat ze hen niet kennen."

De initiatiefnemers van 'No thanks, mate' zijn de 'dude fests' gewoon zat. "Er zijn genoeg vrouwelijke experts en sprekers te vinden. Dat gebeurt alleen niet, organisatoren zijn vaak te lui." Als voorbeeld noemt Adam Fraser, een van de ondertekenaars, een evenement van PayPal over gender-gelijkheid op de werkvloer.

Een belangrijk onderwerp, zegt Fraser. "Maar het hele panel bestond uit witte mannen die vertelden over problemen van vrouwen op de werkvloer. Je ziet vaak dat er weinig diversiteit is bij panels, maar dit gaat veel te ver."

The Pledge, een ander initiatief dat geleid wordt door de Engelse hoogleraar Owen Barder, werd de afgelopen jaren gesteund door 555 sprekers en experts. Van werknemers van Amazon, tot ziekenhuisdirecteuren. Zij beloven allemaal niet deel te nemen aan male-only panels. Hetzelfde gebeurde bij de campagne 'Say no to #ManPanels'.

Op de site Congrats, you have an all male panel! worden alle congressen met alleen maar mannen als sprekers, ook in bijvoorbeeld de politiek, aan de schandpaal genageld.

Er is zelfs een bingokaart ontworpen om organisatoren van op de meest gehoorde smoesjes te wijzen om geen vrouwen te zoeken voor hun evenement:

Bendermacher organiseert met Techionista het Toekomst Café. "Daar krijgen vijf vrouwelijke sprekers met een sterk inhoudelijk verhaal een podium. Ze werken allemaal op een andere manier in de tech-scene."

"Het draait nog steeds om de inhoud, maar het heeft ook een ander doel: vrouwelijke rolmodellen een podium bieden." Daarin schuilt volgens Bendermacher ook de oplossing. "Want hoe bekender zij worden, hoe groter de kans op diversiteit bij grotere conferenties."

Deel artikel: