Vandaag zijn er alleen maar vrouwen op dit marineschip

Ongeveer 200 meiden tussen de 15 en 28 jaar ruiken vandaag even aan het leven aan boord van een marineschip. Met de jaarlijkse Meidenvaardag op het schip Zr. Ms. Johan de Witt wil de Koninklijke Marine meer vrouwen laten zien hoe het is om op een defensieschip te werken.

Je hoeft echt geen G.I. Jane te zijn om bij de marine te komen

Suzanne van Opstal, marine-officier

Nu is maar 10 procent van de bemanningsleden vrouw, dat kan veel meer worden, zegt luitenan-ter-zee Suzanne van Opstal. "Je hoeft echt geen G.I. Jane te zijn om bij de marine te komen, maar moet wel stevig in je schoenen staan. En toch kun je ook gewoon vrouw zijn. Je moet het alleen niet erg vinden om lang van huis te zijn en met veel mannen te werken."

De Koninklijke Marine wil laten zien dat er heel veel verschillende functies aan boord zijn. "Je kunt werken in de logistiek of de technologie, maar ook bijvoorbeeld in de zorg. Er is veel meer te doen dan je zou denken."

Een van de deelnemers van de Meidenvaardag is Fleur (25). Zij heeft interesse om bij de marine te komen werken in de verzorging. "Het heeft me altijd leuk geleken om bij de marine te werken en ik was benieuwd hoe het er op zo'n schip uit zou zien."

Ze vindt het eigenlijk niet zo erg dat maar 10 procent bij de marine vrouw is. "Het is ook eigenlijk wel een mannenberoep."

  • NOS/Harro Brouwer
  • NOS/Harro Brouwer
  • NOS/Harro Brouwer
  • NOS/Harro Brouwer

Fleur krijgt net als de andere deelnemers vandaag een rondleiding over het 176 meter lange schip, waar verschillende voertuigen op passen. Aan boord is plek voor 700 man. Ook gaan ze in gesprek met vrouwelijke bemanningsleden, die een beeld moeten geven hoe het is om als vrouw op een schip te werken.

Deel artikel: