Twee JSF's of F35's boven Californië

Wekdienst van 23 mei: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Er valt ontzettend veel regen, vooral in het midden en zuiden van het land. Tegen de avond wordt het iets droger. Het wordt maximaal 16 graden. Morgen op veel plaatsen droog en een graad of 15.

Wat heb je gemist...

´Meer geld nodig voor verkeer en vervoer´

24 vervoersorganisaties trekken aan de bel. Onder meer de ANWB, de NS en de Fietsersbond willen meer geld van de overheid. Nu we uit de crisis zijn, nemen de files weer toe. En als we nu niet ingrijpen lopen de wegen helemaal vol, zeggen de vervoersorganisaties. Ze willen dat er bijvoorbeeld meer geld komt voor fietsenstallingen bij stations. Maar ook voor zelfrijdende auto's.

Druk fietspad in Amsterdam

De Iraakse premier Haider al-Abadi heeft op de staatstelevisie het begin aangekondigd van het offensief tegen de door IS gecontroleerde stad Fallujah. Fallujah was een van de eerste steden die in 2014 door IS werd veroverd.

Gisteren riep het leger inwoners op om te vluchten vanwege het offensief. De stad is omsingeld door het Iraakse leger en milities. Burgers die niet kunnen vluchten moeten een witte vlag hijsen.

Twee Iraakse militairen in de buurt van Fallujah

Een grote vechtpartij gisteravond bij een optreden van Yes-R. De rapper stond op het podium bij een voetbalclub in Badhoevedorp, bij Amsterdam, toen iemand bier door de zaal gooide. Een paar mensen gingen door het lint, waarna zo'n veertig man met elkaar op de vuist gingen. Volgens de lokale zender AT5 vlogen de stoelen door de lucht. Er is niemand opgepakt.

Verder vandaag...

Vanavond om 20.00 uur landen voor het eerst twee JSF-toestellen in de buurt van Leeuwarden. De vliegtuigen komen hier voor geluidsmetingen en de Luchtmachtdagen. Nederland heeft in totaal 37 JSF's gekocht.

In Oostenrijk hopen ze vandaag te horen wie de nieuwe president wordt. Het is een nek-aan-nek-race tussen de linkse kandidaat en zijn rechts-populistische tegenstander. Ze hebben allebei zo'n 50 procent van de stemmen en vandaag moet duidelijk worden wie er heeft gewonnen.

En het wordt een zware ochtendspits. Het KNMI heeft voor het midden en zuiden van het land code geel afgegeven. Op sommige plaatsen kan in 24 uur meer dan 50 millimeter regen vallen. Tijdens de spits zou hier en daar zomaar 15 millimeter kunnen vallen, zegt weerman Marco Verhoef. "Dat is een behoorlijke sloot water."

Fijne dag!

Deel artikel: