Overal ligt as in dorp Gamber aan de voet van vulkaan Sinabung

Wekdienst van zondag 22 mei: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen! Er trekken stevige buien over het land, met kans op onweer. Vanochtend zijn er ook nog zware windstoten mogelijk. Op sommige plaatsen kan veel regen vallen. In het oosten kan het nog 20 graden worden, maar later is het overal 16 à 17 graden.

Wat heb je gemist?

Taliban-leider mullah Akhtar Mansour zou zijn gedood bij een aanval met een drone. Een hoge Taliban-commandant bevestigt dat tegenover persbureau AP. Of de verklaring betrouwbaar is, is onduidelijk want volgens een andere woordvoerder is hij nog in leven. De Verenigde Staten en Afghanistan meldden eerder al dat Mansour mogelijk was omgekomen.

Bij een vulkaanuitbarsting op het Indonesische eiland Sumatra zijn zeker zes mensen omgekomen. Meerdere mensen liepen zware brandwonden op. De slachtoffers waren aan het werk op het land toen de vulkaan uitbarstte. De uitbarsting veroorzaakte drie kilometer hoge aswolken. Sinds 2010 is de vulkaan weer actief.

Mensen en dieren omgekomen door vulkanische aswolk in Indonesië

Een man van 27 heeft vannacht in het Oostenrijkse Nenzing twee mensen doodgeschoten bij een muziekfestival. Elf bezoekers raakten gewond. Volgens de politie had de man ruzie met een vrouw. Hij liep daarna naar zijn auto om een wapen te halen. Toen hij terugkwam schoot hij in het rond. Daarna pleegde de man zelfmoord.

De Nederlandse regisseur Michael Dudok de Wit heeft op het filmfestival van Cannes de Speciale Juryprijs gewonnen met zijn animatiefilm The Red Turtle. Het gaat over een man die strandt op een onbewoond eiland.

Verder vandaag...

Vanavond wordt de belangrijkste prijs van het filmfestival in Cannes uitgereikt, de Gouden Palm. De film Elle van Paul Verhoeven is een van de kanshebbers. Verder kiest Oostenrijk vandaag een nieuwe president. De strijd gaat tussen de linkse Alexander van der Bellen en de rechtse Norbert Hofer.

En er is voetbal. De laatste twee wedstrijden in de nacompetitie staan vanmiddag op het programma. Door de degradatie van FC Twente is er nog van alles mogelijk. Om 12.30 uur ontvangt De Graafschap Go Ahead Eagles in Doetinchem. Later op de middag speelt Willem II thuis tegen NAC Breda en FC Utrecht speelt tegen Heracles voor een plekje in de Europa League.

Deel artikel: