Starbucks

De enige Starbucks waar ze je naam niet willen weten

Je kent dat wel, je gaat naar de Starbucks, je bestelt een of andere koffie en krijgt dan dit:

Dat gebeurt in 15.000 vestigingen in vijftig landen wereldwijd. In eentje gebeurt het niet - die op het terrein van de CIA in Langley, Virginia. Daar mogen ze niet naar je naam vragen, want geheim agenten enzo.

Het is een verhaal dat twee jaar geleden al in de Washington Post opdook, maar dankzij social media weer opnieuw is opgepikt.

In den beginne, toen het filiaal z'n deuren opende in het hoofdkwartier van de inlichtingendienst, vroegen ze klanten wel naar hun naam. "Ze konden elke naam opgeven die ze maar wilden, maar bij elke naam of alias werden ze zenuwachtig", zei de manager destijds. "Het werkte hier gewoon niet."

En nu is het dus de enige Starbucks waar je anoniem je koffie kan bestellen. De bonnetjes zijn ook geheimzinnig: daar staat Store Number 1 op, niet het adres. En om er te werken, moet je eerst een stevige screening ondergaan.

"Je hebt de caramel-macchiato-guy en de iced mocha-vrouw... maar ik heb geen idee wie ze zijn. Ik weet alleen dat ze behoefte hebben aan heel veel koffie", zegt een medewerkster.

CIA-hoofdkwartier in Langley

Er werken negen barista's die geregeld op de hoogte worden gehouden van beveiligingsrisico's. "Zo vertellen we ze dat als iemand wel erg benieuwd is naar waar ze werken en veel vragen stelt, dat ze dat aan ons moeten laten weten", vertelt de manager.

Opvallend: het is een van de drukste filialen ter wereld, de rijen staan soms tot buiten. Misschien vanwege de werktijden, of vanwege de spanning die het CIA-werk met zich meebrengt. Nog een verklaring is dat de medewerkers het terrein niet zomaar voor een koffie verlaten.

Of omdat je naam doorgeven toch sneller werkt?

Deel artikel: