Amerikaanse soldaten in Irak

Rapport: leger VS veegt aanranding militairen onder het tapijt

Als je als Amerikaanse militair wordt aangerand, kun je maar beter geen aangifte doen. Tenminste, dat blijkt uit een rapport van Human Rights Watch (HRW) over verkrachting en aanranding in het Amerikaanse leger. Soldaten die daar aangifte van doen hebben de rest van hun leven moeite met het vinden van een baan.

Volgens HRW stuurt het leger slachtoffers weg met ontslagpapieren waarin staat dat ze een persoonlijkheidsstoornis of andere psychische problemen hebben. Hierdoor hebben ze geen recht op een veteranenuitkering en nauwelijks kansen op de arbeidsmarkt. Of nog erger: sommigen komen niet in aanmerking voor een zorgverzekering of verliezen een rechtszaak om voogdij van hun kinderen.

"Achteraf heb ik mezelf vaak vervloekt dat ik gerapporteerd heb wat er is gebeurd", zegt een slachtoffer in het rapport. "Ik weet niet eens waar te beginnen als ik moet beschrijven hoe dit mijn leven heeft beïnvloed."

"Het Amerikaanse leger is heel conservatief", zegt Tom Kleijn, oud-correspondent Amerika voor Nieuwsuur. "Militairen zijn bang dat een klacht slecht afstraalt op de eenheid. Als een militair bijvoorbeeld bij een officier klaagt, is de officier bang om dit door te geven omdat het dan ook in zijn dossier komt te staan. Als ze onderzoek gaan doen, kan het tot schadeclaims leiden. De neiging is groot om klachten onder het tapijt te schuiven."

Kleijn zag dit eerder gebeuren. Bij soldaat Bradley Manning, die misstanden lekte naar WikiLeaks en werd veroordeeld tot 35 jaar cel. En bij Bowe Bergdahl, die wegliep bij zijn post in Afghanistan, om naar eigen zeggen misstanden aan te kaarten (bekend van de podcast Serial). "Als het misgaat, zegt het leger: ja dat was ook een rare jongen. Dit is een belangrijk onderzoek, maar het leger is zo'n beetje de moeilijkste Amerikaanse organisatie om te hervormen."

Als je 18 maanden op een basis bent, met honderd vrouwen op tweeduizend mannen, komen ze vroeg of laat naar je toe.

Vrouwelijke militair tegen correspondent Tom Kleijn

Daarnaast heeft het Amerikaanse leger altijd een moeilijke verhouding gehad met vrouwen, zegt Kleijn. "Ik heb wel eens een vrouwelijke militair geïnterviewd. Die zei: 'als je 18 maanden op een basis bent, met honderd vrouwen op tweeduizend mannen, komen ze vroeg of laat naar je toe. You are either a bitch or a slut'. Als je nee zegt, ben je lesbisch of een bitch, als je ja zegt is het ook niet goed."

Gaat dit onderzoek iets veranderen?

Kleijn denkt niet dat dit onderzoek snel wat zal veranderen. "Obama heeft wel wat kunnen betekenen voor homo's in het leger door het beleid te veranderen, maar discriminatie bestaat nog steeds. Zelfs de commander in chief kan dus niet zo gemakkelijk een miljoen militairen bijsturen. Daarnaast: het leger is een afspiegeling van de maatschappij. Ik denk dat verandering heel heel langzaam zal plaatsvinden."

Deel artikel: