Wageningen studentenprotest

's Avonds college krijgen is al best normaal

"Studeren doe je lekker overdag, de avond is je eigen tijd", zegt een boze student die bij de Wageningen University staat. De studenten protesteren tegen de proef met avondcolleges die de instelling wil invoeren. Toch zijn avondcolleges helemaal niet zo bijzonder.

De universiteit Wageningen wil 's avonds lesgeven om meer ruimte in het rooster te krijgen. De afgelopen jaren zijn er zoveel studenten bijgekomen dat het allemaal te krap is. En daar hebben meer instellingen last van, blijkt uit een rondgang.

  • NOS
    Wageningen studentenprotest
  • NOS
    Wageningen studentenprotest

's Avonds college geven, dat gebeurt toch al heel lang? Dat klopt. Op hogescholen heb je de deeltijdopleidingen waar ze vaak 's avonds lesgeven omdat de studenten dat beter uitkomt.

Maar steeds meer instellingen kiezen voor avondroosters. De reden: er komen overal steeds meer studenten bij en die kunnen ze niet overal kwijt, blijkt uit een rondgang langs universiteiten en hogescholen. Zoals aan de universiteit van Leiden, waar tot 21.00 colleges zijn - zonder al te veel klachten.

Uit onze poll op Twitter blijkt dat veel mensen niet zitten te wachten op avondcolleges.

De studenten vinden het geen goed plan, want volgens hen is het niet te combineren is met hun werk, sociale leven en sportactiviteiten. "Studenten hebben vaak een avondbijbaan om de studie te betalen en sinds het leenstelsel is dat alleen maar toegenomen", zegt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). "Als de universiteit meer studenten krijgt, komt er ook meer geld binnen. Investeer dan in een gebouw waar iedereen wel in past."

De TU in Delft begon jaren geleden al met de avondcolleges, maar zet ook een nieuw gebouw neer dat volgend jaar af moet zijn. Dat doen ze niet overal. Zo zegt de TU in Eindhoven dat ze "investeren in onderzoek, niet in stenen."

Op de plekken waar tot laat college wordt gegeven, proberen ze wel rekening te houden met de wensen van studenten en docenten. Zoals de universiteit Utrecht, waar ze alles zo vroeg mogelijk in de avond proberen te roosteren. En de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de Radboud Universiteit in Nijmegen doen het alleen als het echt niet anders kan. In Maastricht kunnen studenten aan een paar faculteiten vrijwillig 's avonds de collegebanken in.

Volgens de hogeschool in Utrecht zit er ook een voordeel aan. Er ontstaan vrije dagen, wat juist handig is voor bijvoorbeeld een bijbaan: "In het begin moesten mensen wennen, maar nu ze ermee bekend zijn, went het snel. Docenten en studenten zijn er blij mee, zolang ze maar tijdig weten hoe roosters eruit zien."

Deel artikel: