In het buitenland zijn relatief maar weinig Nederlandse series te zien

Gaan buitenlanders eindelijk ook eens Nederlandse series kijken?

  • Harro Brouwer

    Verslaggever NOS op 3

  • Harro Brouwer

    Verslaggever NOS op 3

Veel mensen binge-watchen zich een ongeluk: niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Alleen kijken ze daar nauwelijks naar Nederlandse series. De Europese Commissie vindt dat videodiensten zoals Netflix op termijn een groot deel van hun aanbod in Europa moeten produceren.

Is dit voor series uit eigen land de kans om internationaal door te breken?

Op dit moment kunnen producenten hun series niet zomaar verkopen aan Netflix. BNN-VARA probeerde vorig jaar Van God Los, Feuten en Smeris aan de streamingdienst te verkopen, maar werd teruggefloten door de Nederlandse Publieke Omroep. Volgens de Mediawet mag de publieke omroep namelijk niet meewerken aan de winst van commerciële bedrijven in Nederland.

Wat wel mag, is de rechten verkopen aan buitenlandse betaalzenders, zegt de NPO. Het is dus mogelijk dat Nederlandse series straks wel op de Franse, Engelse of Duitse Netflix te zien zijn, maar niet op de Nederlandse versie.

Presentatie van de Franse Netflix-serie Marseille. Zit er ook een Nederlandse original aan te komen?

De vraag is wel of onze series aantrekkelijk zijn voor het buitenland, zegt Dan Hassler-Forest, cultuur- en mediawetenschapper aan de Universiteit Utrecht. "Er zijn wel Nederlandse kwaliteitsseries, maar die zijn heel divers en hebben niet zo'n herkenbare identiteit."

Volgens hem zijn series uit bijvoorbeeld Scandinavië zo populair omdat ze een duidelijke stijl hebben. "The Killing en The Bridge zijn literaire thrillers. Wij hebben niet echt zo'n eigen stijl."

Onze media-industrie is te klein.

Dan Hassler-Forest

Een ander probleem is volgens Hassler-Forest dat de filmindustrie hier heel erg klein is. "Die Scandinavische series doen het ook goed omdat het vaak co-producties zijn tussen die landen daar."

Nederland heeft wel potentie om met series internationaal door te breken. Kijk maar naar de serie Penoza, die straks te zien is op een Britse betaalzender.

Niet geheel toevallig heeft Penoza wél die typische eigen stijl, volgens Hassler-Forest: "Het is een serie die veel kwaliteiten heeft overgenomen uit Amerikaanse tv-series. Zo zie je in Penoza brute plotwendingen die we ook kennen uit bijvoorbeeld Breaking Bad."

Iconische plekken

Volgens Hassler-Forest moeten er meer kansen komen voor jonge filmmakers om series te produceren. Die kunnen dan de Nederlandse cultuur gebruiken om de interesse van internationale betaalzenders te wekken. "Authentieke series op iconische plekken in Amsterdam. Daar zijn ze echt wel gevoelig voor in het buitenland."

Deel artikel: