Myth busted: net voor rust scoren werkt averechts

Wat de eeuwenoude voetbalmythe je ook vertelt: vlak voor rust scoren, is niet beter dan scoren op een ander moment. Uit onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat een thuisploeg die net voor rust scoort, gemiddeld minder scoort in de tweede helft, dan wanneer het team eerder in de eerste helft scoorde.

Net voor rust scoren, zou een team een psychologisch voordeel geven, is de opvatting in kleedkamers. "Maar dat is niet zo", zegt onderzoeker Stijn Baert. "We hebben bijna 1200 wedstrijden uit de Europa en de Champions League geanalyseerd en zagen geen voordeel van een doelpunt in de blessuretijd van de eerste helft."

Hoe zit dat?

Een doelpunt net voor rust werkt zelfs averechts op je doelsaldo. Daar zijn drie mogelijke verklaringen voor, legt Stijn uit. De eerste noemt hij decompressie. "Als je voor rust scoort, valt er mogelijk een stukje concentratie weg, omdat je toch net hebt gescoord. Waardoor spelers na rust wellicht minder inspanning leveren."

De tweede mogelijke verklaring heeft te maken met het groeiende zelfvertrouwen dat je als team kunt ervaren als je net voor rust hebt gescoord. Je spits knikt er in de laatste corner voor rust een in, het publiek juicht en de scheidsrechter fluit af voor rust. Stijn: "Dat zelfvertrouwen kan ook omslaan in zelfoverschatting in de tweede helft."

De derde verklaring ligt bij de trainer. Met een doelpunt op zak naar de kleedkamer gaan, kan aanleiding geven voor de trainer om halsoverkop tactische aanpassingen te doen in zijn team. "Maar het kan ook dat die ingrepen helemaal niet zo goed zijn", zegt Stijn.

Het onderzoek werd gedaan op basis van openbare wedstrijdstatistieken van de UEFA. Dat een doelpunt laat in de eerste helft valt, hoeft niet per se te betekenen dat je daarmee de winst ook al zo goed als binnen hebt, blijkt wel uit de onderstaande wedstrijden:

Wanneer moet je dan wel scoren? "Tussen minuut 26 en minuut 40", zegt Simon Amez, een masterstudent die meewerkte aan het onderzoek. "Daarover is niets gepubliceerd, maar omdat ik zelf benieuwd was, heb ik dat ook onderzocht. Als je in dat kwartier weet te scoren, heb je de grootste kans om later in de wedstrijd nog eens te scoren."

Deel artikel: