Nemo en Dory

Vrees voor leeg rif door nieuwe Nemo-film

Goed nieuws voor de Finding Nemo-fans wereldwijd: Pixar heeft aangekondigd dat volgende maand Finding Dory uitkomt, een vervolg op de succesvolle animatie-film Finding Nemo uit 2003.

Maar zeebiologen zijn minder blij met dit nieuws. Zij vrezen dat het koraalrif zal worden leeggevist.

Dat gebeurde ook na de release van het eerste deel. De boodschap van de film, dat vissen in de zee horen, werd destijds genegeerd. Fans wilden graag een Nemo in hun aquarium en de visjes werden massaal uit de tropische riffen geplukt.

Met een fikse daling in de vispopulatie tot gevolg, zeggen onderzoekers van de universiteit van Queensland in het Australische Brisbane. Op sommige plekken is de clownvis zelfs volledig verdwenen. De wetenschappers zijn bang dat na de nieuwe film op de blauwe tang zal worden gevist, de Dory.

Een groep wetenschappers heeft hierom het The Saving Nemo Conservation Fund opgericht. Ze kweken clownvisjes zodat ze niet uit het rif hoeven worden gehaald.

Ze hopen dat de fans het vooral bij oranje gestreepte vissen zullen houden, want blauwe tangen zijn moeilijk te kweken, zeggen ze. Nog een reden om een run op Dory's te voorkomen: de blauwe vissen kunnen wel 30 centimeter lang worden. De wetenschappers zijn bang dat fans ze uiteindelijk zullen uitzetten in het wild, omdat ze uit hun aquarium zijn gegroeid.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel: