'Veel Russen vinden het Songfestival een gek homofeest'

"Helaas", aldus Heinrich Gossen (27) na de uitslag van het Eurovisiesongfestival gisteravond. Tegen de verwachtingen in van de bookmakers ging niet Rusland ervandoor met de winst, maar Oekraïne. "Het zou goed zijn voor de homo-emancipatie als Rusland had gewonnen en het festijn daar georganiseerd zou worden volgend jaar. Rusland kan wel wat Europese spirit gebruiken."

Heinrich is Russisch en homoseksueel. Hij heeft sinds september een verblijfsvergunning in Nederland. Hij woonde in een plaatsje ten zuiden van Moskou, maar vluchtte omdat hij daar niet wordt geaccepteerd.

"Mijn baas ontsloeg me toen hij erachter kwam ik dat op mannen val", vertelt Heinrich. "Ook raakte ik het contact kwijt met mijn moeder en zesjarige zusje. Mijn moeder is beïnvloed door Russische anti-homopropaganda en vindt dat homo's uit de buurt moeten blijven van minderjarigen."

Heinrich keek gisteren naar het Songfestival op een groot feest in Groningen samen met andere homovluchtelingen.

Songfestival kijken met Heinrich, een gevluchte Russische homoseksueel

Op het feest in Groningen wapperden bezoekers met regenboogvlaggen en de avond werd gepresenteerd door de bekende travestiet Dolly Bellefleur. "Op veel plaatsen in Rusland is dit ondenkbaar", vertelt hij. "Daar zijn ze niet zo tolerant. De meeste Russen vinden het maar een gek, gayotic (samenstelling van gay en erotisch) feest."

"Die constatering klopt wel", zegt onze Ruslandcorrespondent David Jan Godfroid. "Een leider van de Russisch orthodoxe kerk noemde het festijn eerder een bedreiging voor de Russische cultuur. Ook sommige politici riepen dat de Russen het Songfestival niet langer meer kunnen tolereren."

Heinrich heeft daar een verklaring voor. "Het is duidelijk dat het Songfestival en homoseksualiteit nauw met elkaar verbonden zijn. En politici en geestelijken zien homoseksualiteit als een bedreiging voor de traditionele familierelaties."

Heinrich vermoedt dat Sergej Lazarev, die gisteren Rusland vertegenwoordigde, ook homo is. De zanger beweerde voorafgaand aan de finale nog dat homo's zich nergens zorgen over hoeven te maken als Rusland het Songfestival zou organiseren. "Maar hij heeft makkelijk praten", aldus Heinrich. "Hij is niet open over zijn seksuele geaardheid en kan zich gewoon laten beveiligen."

Heinrich Gossen op het Songfestivalfeest in Groningen

Ondanks de domper voor Rusland, ging Heinrich niet met een slecht gevoel naar bed. "Natuurlijk is het jammer voor de Russische homo-gemeenschap dat het evenement niet daar wordt gehouden volgend jaar. Maar ik kan me ook voorstellen dat het voor veel homo's in andere landen een opluchting is dat ze volgend jaar niet naar Rusland hoeven. Russen kunnen agressief reageren tegenover homo's."

Of Heinrich ooit had durven denken dat hij een avond als gisteren zou beleven? "Zeker niet, dit is totaal niet in overeenstemming met de Russische mentaliteit en cultuur. Maar ik heb erg genoten."

Deel artikel: