Een pas geboren tijger in Burgers' Zoo

Tijgers in Nijeberkoop? Waar lopen er nog meer rond in Nederland?

Huh, is er een tijgeropvang in Friesland? Veel mensen hoorden pas vandaag, toen er twee dieren ontsnapt waren, voor het eerst dat er katachtigen in het Friese plaatsje Nijeberkoop rondliepen.

Het zit zo: begin jaren negentig werd een stichting opgericht om verwaarloosde katachtigen in Europa te helpen. Als locatie voor de opvang koos de stichting een boerderij in Nijeberkoop. Op een gegeven moment zaten er wel 50 dieren op het terrein.

In 2013 kwam de stichting in financiële problemen. Stichting Vier Voeters nam de dieren toen over. "Het was moeilijk om de dieren te verhuizen, dus daarom investeerden we in deze locatie", zegt Barbara van Genne van Vier Voeters. "De afgelopen jaren hebben we een aantal dieren naar ons opvangcentrum in Zuid-Afrika gebracht, maar de zieke en oudere dieren kunnen die reis niet aan en zitten nog in Nijeberkoop. We zijn wel bezig een nieuwe locatie te zoeken."

Nog een plek met tijgers

In Nederland is er nog een plek waar tijgers worden opgevangen, namelijk op Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna, in Noord-Holland. "Stichting Leeuw heeft daar sinds vijf jaar 29 katachtigen rondlopen, waaronder ook leeuwen, lynxen, panters en een poema", vertelt hoofd dierenverzorger Daphne Pels. Het zijn vooral oude circusdieren, maar ook dieren die in beslag zijn genomen.

In Anna Paulowna hebben ze vandaag meegeleefd met de dierenverzorgers in Friesland. "Het is de ergste nachtmerrie", zegt Pels. "Het zijn dieren die heel erg afhankelijk zijn van mensen, zeker de dieren uit het circus. Verzorgers hebben er heel lang voor gezorgd. Het is voor hen de ergste ramp, zeker als ze doodgeschoten dreigen te worden." Uiteindelijk kwam het in Friesland niet zo ver.

Een van de tijgers in Nijeberkoop wordt naar zijn verblijf gedragen

Volgens Pels is de kans klein dat er binnenkort weer een tijger in Nederland ontsnapt, want er wordt in de dierenverblijven gewerkt met protocollen. "Er zijn strikte handleidingen over wat je moet doen als je het verblijf ingaat, bijvoorbeeld om schoonmaken", zegt Pels. "Je moet dan zeker weten dat er niemand buiten staat als je de dieren het buitenverblijf instuurt om binnen schoon te maken."

Of de ontsnapping van de twee tijgers in Friesland een menselijke fout of het gevolg is van bijvoorbeeld een gebrek aan het hok, is nog niet duidelijk.

Deel artikel: