Het is voor Jeansen Djaoen een weerspiegeling van zijn eigen ontwikkeling, zegt de 29-jarige verslaggever van FunX terwijl hij door de Ajaxstraat in Rotterdam loopt. Hij groeide daar op in armoede. Nu hebben de oude, slecht onderhouden portiekwoningen plaatsgemaakt voor nieuwe eengezinswoningen. "Het was eerst de getto-kant van de wijk."
Bijna een op de acht kinderen groeit op in een gezin met een laag inkomen. Jeansen was daar in zijn jeugdjaren een van. "Toen wij hier woonden was het een achterstandswijk. We zaten ingesloten tussen rijkere wijken."
En dat was confronterend voor Jeansen. "Ik zat op school met jongeren die meer te besteden hadden. Die hadden elke maand nieuwe kleren en nieuwe schoenen. Ook reden ze op een nieuwe fiets. Dat had ik allemaal niet."
Mijn broer en ik hadden een stapel oude kleren die we allebei gebruikten.
In Rotterdam is het probleem momenteel het grootst: daar groeit een op de vier kinderen op in een gezin met een laag inkomen.
"Mijn broer en ik hadden een stapel oude kleren die we allebei gebruikten." Met schoenen moest hij zo lang mogelijk doen, voor nieuwe was vaak geen geld. "Als je kijkt naar geld en spullen, dan ben ik opgegroeid in armoede. Maar als gezin werden we er hechter door, sterker."
Jeansen vergat zijn sleutel af en toe. Om toch binnen te komen, klom hij via het balkon van de buren naar zijn balkondeur. "Die stond altijd open, we hadden geen geld om die deur te laten maken."
"Van jongs af aan heb ik van mijn moeder geleerd om te overleven." Zijn moeder leerde hem te budgetteren. "Ze leerde me hoe ik met geld om moest gaan. Hoe je met weinig geld toch zoveel mogelijk kunt doen. Hoe je het laatste beetje pindakaas uit de pot kunt schrapen met een lepel, in plaats van met een mes. Praktische zaken dus."
Ik heb geleerd om beter om te gaan met m’n spullen en geld.
Nu verdient Jeansen meer; hij kan rondkomen van z'n inkomen. Toch wordt hij nog vaak herinnerd aan de periode dat hij en zijn familie weinig hadden. Hij krijgt nog steeds brieven van incassobureaus, van oude schulden. Zelfs van zijn oude school, dat hij nog schoolgeld moet betalen. "Ik heb die studie niet eens afgemaakt." Ook krijgt hij nog steeds bezoekjes van deurwaarders.
Maar hij is er wijzer van geworden, zegt hij zelf. "Ik heb geleerd om beter om te gaan met m’n spullen en geld."