Banner van #cuttherent

'Londense universiteiten discrimineren arme studenten'

Te hoge huren, plafonds die naar beneden komen in het studentenhuis, studiebeurzen die verlaagd worden; studenten die op campus wonen in Londen zijn het zat. Meer dan duizend van hen zijn in staking gegaan en weigeren langer de huur te betalen. Britse kranten noemen het de grootste huurstaking in de Britse geschiedenis.

Het begon allemaal met studenten van het University College London (UCL). Zij maakten in hun studentenblad The Cheese Grater bekend dat de studiebeurzen omlaag gaan volgend academisch jaar. In combinatie met de hoge huren zouden studenten er flink op achteruit gaan, berekenden ze.

UCL-studenten begonnen hierop een facebookcampagne. Als snel volgden studenten van Goldsmiths, Roehampton en the Courtauld Institute.

De huren zijn in Londen al hoog, maar volgens de studenten is de huur op de campus nog hoger dan op de normale markt. Zo betalen studenten bij Goldsmiths gemiddeld 150 pond per week, ongeveer 190 euro. Bij UCL betalen sommige studenten zelfs 340 euro per week. Ook zijn de leefomstandigheden in de campuswoningen niet al te best, zeggen de studenten.

De directeur die bij UCL over woningen gaat, maakte het allemaal nog erger door te zeggen dat Londen nu eenmaal niet voor iedereen te betalen is. Dit bevestigde wat veel studenten al dachten: Universiteiten die kamers aanbieden voor zulke lage prijzen doen aan 'social cleansing', ze sluiten de minder bedeelde studenten uit, vinden zij.

Ook in Nederland klagen studenten al jaren over hoge huren. Hier betalen studenten gemiddeld zo'n 55 procent van hun inkomen aan het huren van een woning, maar dat verschilt per stad. Een student in Den Haag maakt elke maand 68 procent van zijn inkomen over naar zijn huurbaas, iemand in Enschede maar 44 procent. Studenten uit Rotterdam verdienen het meest, zo'n 1000 euro in de maand, maar daarvan gaat de helft op aan de huur.

Deel artikel: