Van niks naar trending op Spotify voor Lynn Olsen

Een jaar geleden bracht de Nederlandse Lynn Olsen (26) samen met producent Dennis van der Laan (28) een EP uit. Platenlabels hadden geen interesse, dus zetten ze hem maar op Spotify. Maar ook daar luisterde er geen hond naar. "Het lukte gewoon niet", zegt Dennis. Tot afgelopen zondag, met een beetje hulp van Spotify.

Want zonder dat Dennis en Lynn er íets van afwisten, bleek hun nummer Are you that somebody opeens superpopulair. Inmiddels is die cover van Aaliyah meer dan 200.000 keer beluisterd en wereldwijd is het de nummer 3 in de Viral Top 50 van Spotify. "Niet te geloven. Eerst waren het alleen familieleden die de plaat wisten te vinden", zegt Dennis.

De twee proberen er nu alles uit te halen. "Mensen bellen uit het niets op om samen te werken, mensen die eerst niets van Lynn wilden hebben", zegt Dennis. "Daar moeten we voorzichtig mee omgaan."

Lynn krijgt nu meer aandacht op social media en mailt met mensen in Los Angeles. Onder meer met muziekproducent Timbaland, maar concreet staat er nog niets op de planning.

Waar komt het succes vandaan?

Doordat Spotify soms zelfs nummers kiest waarvan zij vinden dat gebruikers die moeten 'ontdekken', staat Are you that somebody nu meer in persoonlijke playlist van gebruikers van de streamingdienst.

Lynn staat wereldwijd op 3, in Canada op 1 en ook in landen als Duitsland, de Verenigde Staten en Noorwegen staat Lynn hoog. Lynn: "Vroeger had je geen kans als je geen label had. Nu kun je worden opgepikt door Spotify, al staat je plaat al ruim een jaar online."

"Vroeger bracht je een single uit en als die niet aansloeg, dan gebeurde het nooit meer."

Levert het ook wat op?

Het cashen begint voor Lynn en Dennis pas als het aantal van een miljoen streams is aangetikt. "We dachten: we doen een cover, want dat werkt wel vaker", zegt Lynn. "Nu kost ons dat wel geld, want je krijgt minder. Bij 1 miljoen streams krijgen we waarschijnlijk tussen de 6000 en 9000 euro."

Deel artikel: