Fans van Leicester City vieren de overwinning

Wekdienst van 3 mei: dit gebeurde terwijl je sliep

Goeiemorgen! Het is overal zo goed als droog, het wordt een zonnige dag bij zo'n 13 graden. Later deze week wordt het snel warmer. Bevrijdingsdag is het zonnig en een graad of 19. In het weekend kan het 23 graden worden.

Wat moet je weten...

Komende zomer mogen Turken waarschijnlijk zonder visum naar Europa reizen. 't Lijkt er op dat de Europese Commissie daar morgen toestemming voor geeft. Het plan moet dan nog wel worden goedgekeurd door de regeringen van alle Europese landen en het Europees Parlement. Turken die naar Europa willen, hebben dan alleen nog een speciaal paspoort nodig.

Er moet een ministerie van Voedsel komen, vinden PvdA, CDA en ChristenUnie. Voedselbeleid is nu te veel verdeeld over verschillende departementen en om daar meer eenheid in te krijgen moet er een nieuw ministerie komen, zeggen de partijen. SP en GroenLinks zijn tegen. Zij vinden dat het beleid moet veranderen en niet de naam van een ministerie.

De politie moet veel vaker bekeuringen uitdelen om z'n gezag niet kwijt te raken. Dat zeggen adviseurs van de Nationale Politie, staat in het AD. Vooral in het verkeer doet de politie wat de adviseurs betreft veel te weinig. In 2007 werden anderhalf miljoen mensen staande gehouden door een agent, vorig jaar was dat nog maar een kwart miljoen. Ook justitie wil graag dat politieagenten meer bekeuringen uitdelen, omdat het dan veiliger zou worden op straat.

Een voetbalsprookje in Engeland: Leicester City is voor het eerst in de geschiedenis kampioen van Engeland geworden. Vorig jaar werd Leicester nog 14e en het jaar daarvoor zaten ze niet eens in de Premier League. Leicester speelde gisteravond zelf niet, maar kon kampioen worden als Tottenham Hotspur niet verder dan een gelijkspel zou komen tegen Chelsea. Dus Leicester ging los toen de 2-2 kwam.

De trainer van Leicester, Claudio Ranieri, zou trouwens een bonus van 9 miljoen euro krijgen voor z'n prestatie.

Leicester kampioen, fans dolgelukkig

Verder vandaag...

Gaat de olympische fakkel verder in Brazilië. De fakkeltocht start officieel in hoofdstad Brasilia en maakt dan een reis van 95 dagen door het land. Ruim 12.000 fakkeldragers zullen met het vuur door meer dan 500 steden en dorpen lopen. Tijdens de openingsceremonie van de Spelen, op 5 augustus, komt de vlam aan in het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro.

Fijne dag!

Deel artikel: