Een Colombiaans homokoppel

Wekdienst van 29 april: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen, er trekt regen over het land en het waait behoorlijk, vooral aan zee. Later vandaag vrij droog en af en toe zon, maximaal twaalf graden. Morgen soms wat regen, maar ook wel wat zon. Het wordt een graad of elf.

Wat heb je gemist?

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. In Noordoost-Groningen was dat zelfs bijna een op de zes. Sinds vorig jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor jeugdhulp. Die varieert van opvoedhulp aan de ouders en psychische steun voor een jongere tot jeugdreclassering. Het relatief hoge percentage kinderen met hulp in de provincie Groningen heeft volgens deskundigen te maken met het aantal mensen met een lagere sociaal economische status in de regio.

Een bang kind

De geheime diensten mogen straks je computer hacken, ook als je niks hebt gedaan. Dat blijkt uit de tekst van de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. De Volkskrant heeft de nog niet openbaar gemaakte wetstekst boven tafel gekregen en gedeeld met de NOS. De nieuwe bevoegdheid kan betekenen dat onschuldige burgers die bijvoorbeeld serverruimte (digitale opslagruimte) delen met een verdachte, mogen worden gehackt om via die omweg toegang te krijgen tot gegevens van de verdachte.

Een advertentie van politieke jongerenorganisatie Dwars op Pornhub

Homo's en lesbiennes mogen voortaan trouwen in Colombia. Dat heeft de hoogste rechtbank van het land besloten. Homo-koppels mochten al een samenlevingscontract aangaan, maar nu mogen ze ook trouwen. Colombia is het vierde land in Latijns-Amerika waar het homohuwelijk wordt gelegaliseerd, na Argentinië, Brazilië en Uruguay. Het eerste land waar homo's konden trouwen was Nederland in 2001.

Verder vandaag

Zal voormalig UEFA-voorzitter Michel Platini bij het internationale sporttribunaal zijn schorsing aanvechten. Hij werd in februari veroordeeld tot een schorsing van zes jaar vanwege een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro aan Sepp Blatter. Ook vieren prins William en Kate Middleton vandaag hun vijfjarig huwelijk.

Fijne dag!

Deel artikel: