Christal kort na het ongeluk

'Snelheidsmeting Snapchat veroorzaakt tragische crash'

Is Snapchat verantwoordelijk voor een ernstig verkeersongeluk? Volgens de Amerikaan Wentworth Maynard zet de app mensen aan om veel te hard te rijden.

Hij belandde na een auto-ongeluk in september in een rolstoel en heeft blijvende hersenschade. Wentworth stelt dat Christal McGee (18) druk aan het Snapchatten was achter het stuur. Hij heeft haar en Snapchat daarom nu aangeklaagd.

In Snapchat zit een filter die meet hoe snel je beweegt terwijl je de foto neemt. Zoals deze man in een vliegtuig:

Volgens Wentworth wilde Christal op het moment van het ongeluk haar eigen snelheidsrecord neerzetten.

Dit zou er zijn gebeurd:

Christal McGee stapt na haar werk de Mercedes van haar vader in, staat in de aanklacht. Samen met drie collega's rijdt ze naar huis. Onder hen is ook een zwangere vrouw. Zij vraagt Christal rustiger aan te rijden. Daar zou Christal geen boodschap aan hebben, omdat ze probeert een zo hoog mogelijke snelheid te halen voor op Snapchat.

Ze tikt uiteindelijk de 180 kilometer per uur aan, stelt de zwangere collega. Op het moment dat ze zegt de Snap te gaan plaatsen, botst ze frontaal op de Mitsubishi Outlander van Wentworth Maynard. Hij belandt vijf weken op de intensive care, revalideert nog eens zes weken en houdt blijvende hersenschade over aan het ongeluk.

  • State Court of Spalding County Georgia
    De auto van Wentworth na het ongeluk
  • State Court of Spalding County Georgia
    De auto van Christal na het ongeluk

Kort na het ongeluk stuurt ze naar haar volgers nog een foto waarbij ze zegt dat ze blij mag zijn dat ze nog leeft:

Christal kort na het ongeluk

"Deze zaak gaat over tieners die worden afgeleid terwijl ze achter het stuur zitten. En het gaat over Snapchat dat jongeren aanmoedigt om zo hard mogelijk te rijden voor hun imago", zegt Wentworths advocaat Michael Neff tegen NBC.

Hij staat niet alleen in zijn strijd: een advocatenkantoor in Los Angeles verzamelt alle ongelukken die mogelijk door Snapchat zijn veroorzaakt. Ook zijn er petities gestart waarin Snapchat opgeroepen wordt om de snelheidsmeter uit de app te halen.

Reactie Snapchat

Snapchat zegt tegenover NBC dat "geen enkele Snap belangrijker is dan iemands veiligheid". "We ontraden iedereen in de app om de snelheidsfilter te gebruiken als ze aan het rijden zijn."

In de servicevoorwaarden staat een soortgelijke mededeling: "We vinden jouw veiligheid tijdens het gebruik van onze diensten ook heel belangrijk. Gebruik de diensten dus niet op zodanige wijze dat je aandacht wordt afgeleid van verkeers- of veiligheidsvoorschriften. En breng jezelf of anderen nooit in gevaar, alleen maar om een Snap te maken."

Waarom doen jongeren dit?

Onze Snapchat-expert Leroy van Limbeek legt uit dat je punten en stickers krijgt als je een nieuwe hoge snelheid haalt in Snapchat. "Binnen de app kun je trofeeën behalen. Die krijg je bijvoorbeeld als je vrienden toevoegt of zodra je vijf Snaps hebt gemaakt. Maar dus ook door die snelheidsmeter."

De echt actieve Snapchatters hebben gigantisch veel van dat soort beloningen binnengesleept, zegt Leroy. "Het is voor jongeren een wedstrijd om daar zoveel mogelijk van binnen te halen."

Deel artikel: