'Ik zit met klotsende oksels achter het stuur'

Zweethandjes, hoge hartslag en een trillende voet op welk pedaal dan ook. Veel jongeren die hun rijbewijs hebben gehaald, doen na een tijdje een opfriscursus om van rijangst af te komen. En branche-organisaties waar veel rijscholen in Nederland bij aangesloten zijn, merken dat steeds meer rijscholen die cursussen aanbieden.

"Sommige jonge bestuurders stappen alleen nog maar in de auto als de nood aan de man is", zegt BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens. "Of ze kiezen eieren voor hun geld en doen dan maar even een opfriscursus. In steden zijn die een stuk populairder dan daarbuiten."

Als je als student naar een grote stad met veel ov verhuist, is er geen noodzaak om te gaan rijden.

BOVAG-woordvoerder Tom Huyskens

Vooral beginnend studenten willen opfriscursussen doen. Huyskens: "Als je bijvoorbeeld op je achttiende je rijbewijs hebt gehaald en dan naar een stad verhuist met veel ov, is er geen noodzaak meer om te rijden. Studenten hebben bovendien vaak geen auto, veel speelt zich af binnen de stadsmuren en het ov is sneller."

Ruwan Linders (24) herkent zich daarin. "Ik heb vier jaar m'n rijbewijs en denk ik twintig keer gereden. Tijdens mijn studie in Groningen heb ik m'n rijbewijs gehaald, want ik dacht: is handig, dan heb ik het maar. Ik ben de vierde keer pas voor mijn rij-examen geslaagd, dus dat zegt denk ik wel genoeg. Ik ben niet de meest zekere achter het stuur."

Het is ook het leven van een ander dat ik nu in gevaar breng.

Ruwan, heeft rij-angst

"Nu rij ik soms wel, omdat ik dat van mezelf moet. En omdat ik geen dingen wil laten, omdat ik liever niet rij. Maar ik vind het niet leuk, het voelt echt als een verplichting. Als ik moet invoegen op de snelweg, heb ik klotsende oksels. En het liefst rijd ik alleen, anders denk ik: oh mijn god, dit is ook het leven van een ander dat ik nu in gevaar breng."

Ruwan heeft weleens een opfriscursus overwogen, maar gaat die pas doen als hij zijn eigen auto heeft. "Ik rijd nu nog steeds niet veel, dus dan denk ik dat het niet zo veel uitmaakt."

Schamen

Peter van Neck, voorzitter van branche-organisatie VRB voor rijscholen, zegt dat gebrekkige rij-opleidingen voor meer opfriscursussen zorgen. "Sommige instructeurs laten bijvoorbeeld bijzondere verrichtingen links liggen."

Van Neck zegt dat de cursussen wel in trek zijn, maar dat het geen storm loopt. "Voor veel jongeren is het misschien ook wel zo dat ze zich in eerste instantie een beetje schamen als er weer een lesauto voor de deur staat."

Evie Pieters (24) doet zo'n opfriscursus, na zes jaar niet te hebben gereden. "Ik denk dat ik in die tijd hooguit vier keer heb gereden. Ik had telkens als ik reed doemscenario's in mijn hoofd dat het mis zou gaan op de snelweg."

Ik had na mijn examen niet echt het idee dat ik er klaar voor was.

Evie, heeft rij-angst

"Ik kreeg na de eerste keer afrijden te horen dat ik niet goed genoeg keek. Daarna nam ik nog een paar lessen en deed ik opnieuw examen, maar voor mijn gevoel deed ik precies hetzelfde. En toen slaagde ik ineens wel. Ik had na dat examen niet echt het idee dat ik er klaar voor was."

"Het is ook te gek dat ik al zes jaar niet rijd", dacht Evie op een gegeven moment. "Ik ga binnenkort met mijn vriend op vakantie naar Frankrijk en wil dan ook kunnen rijden. Nu ik er één les op heb zitten voelt het wel weer beter om achter het stuur te zitten. Maar alleen een blokje om doe ik nog niet."

Deel artikel: