Toeristen op een olifant in Nepal

Moet TripAdvisor beter letten op dierenwelzijn?

De dierenrechtenorganisatie World Animal Protection (WAP) roept TripAdvisor op het matje. De recensiesite zou wrede dierenattracties promoten en er flink aan verdienen. De universiteit van Oxford onderzocht vorig jaar 188 reisbestemmingen op TripAdvisor met wilde dieren en concludeerde dat op driekwart van de plekken dierenmishandeling voorkomt.

Via TripAdvisor kun je kaartjes kopen voor zulke attracties. Daarnaast krijgen plekken met veel positieve recensies een Certificate of Excellence, en dáár selecteren toeristen op.

"Toeristen hebben vertrouwen in de rangschikking op populariteit, maar dat vertrouwen is in veel gevallen misplaatst", zegt World Animal Protection. "TripAdvisor gebruikt een algoritme om te bepalen welke plekken een certificaat verdienen. En dat algoritme kunnen ze veranderen."

Maar dat doet de recensiesite niet, ondanks herhaalde oproepen van WAP. "Het feit dat een bedrijf op TripAdvisor staat, betekent niet dat we het steunen", zegt TripAdvisor-woordvoerder James Kay.

"We zijn een platform waar reizigers hun ervaringen, positief of negatief, kunnen delen en we nemen alle plekken mee waar reizigers heen kunnen. Bedrijven met positieve recensies uitsluiten van onze rankings of awards, zou tegen dat idee ingaan."

Toch is het promotie, zegt World Animal Protection. TripAdvisor zou juist meer moeten doen om locaties waar wilde dieren goed worden behandeld in het zonnetje te zetten.

Zeer moeilijk te zien hoe de dieren -die overigens gedrogeerd lijken- soms met harde hand worden gedirigeerd. Duidelijke uitingen van pijn en oververmoeidheid. Dit was de eerste en laatste keer voor ons.

Reactie op Olifantentour in Thailand, Tripadvisor

Dat attracties zoals olifantenritten mishandeling zijn, is voor toeristen niet te zien. Ook niet hoe de dieren behandeld worden.

Wel staat het weer even in de belangstelling, ook door het overlijden van een olifant in Cambodja vorige week. De olifant Sambo zou door een hartaanval zijn bezweken, nadat ze 40 minuten lang in 40 graden toeristen had rondgereden. Daar proberen ze nu olifantenritjes te laten verbieden. De petitie Stop olifantenritten in Angkor, Siem Reap heeft bijna de 25.000 benodigde handtekeningen om te kunnen voorleggen aan de organisatie die gaat over de bescherming van het archeologische park Angkor.

TripAdvisor heeft eerder gezegd open te staan voor ideeën om reizigers zich meer bewust te laten worden van dierenwelzijn en duurzame reizen, maar tot op heden is er nog niets mee gebeurd. De recensiesite vindt dat verandering vanuit de reizigers moet komen: "Als mensen zich zorgen maken over het dierenwelzijn op een bepaalde bestemming, nodigen we ze van harte uit om dat te delen op de site", aldus de woordvoerder.

Het is magnifiek wat de olifanten kunnen; schilderen en voetballen. Ze geven een vermakelijke show weg. We hebben ook nog op de rug van de olifanten gezeten en een tour gemaakt. We werden lekker heen en weer geschud.

Reactie op Olifantentour in Thailand, Tripadvisor

Deel artikel: