Wekdienst van 26 april: dit gebeurde terwijl je sliep

Goedemorgen!

Er trekken vandaag weer buien over het land met kans op hagel en onweer. Het wordt maximaal 8 graden en het waait. Volgens het KNMI wordt het morgen, op Koningsdag, kouder dan met Kerst. Hooguit 8 tot 10 graden, wel met iets minder buien dan vandaag.

Let op als je de weg op moet: het KNMI heeft vanwege de hagelbuien, natte sneeuw en harde windstoten code geel afgegeven.

Wat heb je gemist...

Marechaussees moeten aan de grens illegalen opsporen en mensensmokkel tegengaan. Maar ze controleren auto's ook op drugs. En dat is een taak van de politie. Schrijft dagblad Trouw op basis van een onderzoek van de Universiteit Leiden. Uit dat onderzoek blijkt ook dat de marechaussee bij controles niet alleen op kentekens van auto's let, maar ook op de huidskleur van de inzittenden.

Een marechaussee controleert een auto

De Haagse kermis op het Malieveld haalt op Koningsdag speelgoedwapens uit de prijzenkramen. Volgens Omroep West wil de kermis de politie hiermee tegemoet komen en misbruik van nepwapens door volwassenen op de feestdag tegengaan. Op de kermis op het Malieveld zijn speelgoedpistolen die er echt uitzien overal te vinden.

De populariteit van hybride en elektrische auto's is het afgelopen jaar flink toegenomen, zegt het CBS. Het aantal plugin-hybrides, waarvan je de accu's kunt laden aan het stopcontact, is zelfs verdubbeld. De auto's zijn vooral erg populair bij zakelijke rijders, die hoeven er weinig belasting over te betalen.

Een automobilist laadt zijn elektrische auto op

Verder vandaag...

Het is vandaag precies dertig jaar geleden dat de kernramp van Tsjernobyl plaatsvond. Dat wordt op verschillende plaatsen in Oekraïne herdacht met kerkdiensten en een herdenking in Tsjernobyl zelf. Bij de explosie in kernreactor 4 vielen 31 doden, maar het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers er zijn gevallen door de straling. Sommige mensen denken een paar duizend, anderen hebben het over 200.000.

Later vandaag op NOS op 3 een interview met 'Tsjernobyl kind' Olga Zavreska.

Fijne dag!

Deel artikel: